Υλικά
- 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
- 50 ml ποτό της αρεσκείας σας
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος lurpak
- 4 μέτρια αυγά
- 15 γρ. μαγιά ξηρή
- 120 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 60 ml γάλα
- 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σε ένα μπολ τα αποξηραμένα φρούτα μας μαζί με το ποτό και λίγο ζεστό νερό και τα σκεπάζουμε.
Εκτέλεση για το ζυμάρι μας
Στον κάδο του μίξερ, με το γάντζο, βάζουμε όλα μας τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό ζυμάρι. Προσοχή, το ζυμάρι είναι πολύ ελαστικό και κολλάει. Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο μπολ, που πριν έχουμε βουτυρώσει καλά.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα τουλάχιστον, για να φουσκώσει.
Αφού το ζυμάρι μας φουσκώσει, το ξαναρίχνουμε μέσα στον κάδο μας και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα μας, αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίξει.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι το ζυμαρακι μας να πάρει μέσα τα φρούτα.
Αδειάζουμε το ζυμάρι μας στην ειδική φόρμα του πανετόνε και αφήνουμε το ζυμαρακι μας για άλλη μια ώρα τουλάχιστον για να ξανά φουσκώσει.
Αφού το πανετόνε μας έχει διπλασιαστεί περίπου σε όγκο, το αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού που έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό. Αλείφουμε πάρα πολύ προσεκτικά για να μην ξεφουσκώνει το πανετόνε μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Αμέσως μόλις ψηθεί, 2 εκατοστά πάνω από την βάση του πανετόνε, περνάμε μια βέργα από την μια πλευρά μέχρι την άλλη και γυρνάμε το πανετόνε μας ανάποδα, για να κρατήσει το σχήμα του .
Αν δεν έχω χάρτινη φόρμα αλλά τσιγκινη πως θα το γυρίσω ανάποδα;
Εάν δεν έχω βέργα?
Η φόρμα τι ύψος έχει;
Εξαιρειτκή συνταγη!
Το δοκιμασα και με βουτυρο καρυδας και στέβια και βγηκε πραγματικα υπεροχο!!!
Μπράβο Δημήτρη! Η συνταγή εκπληκτική. Την έφτιαξα και βγήκε υπέροχο!
Αν δεν θελουμε να βαλουμε αποξηραμενα φρουτα αλλα σοκολατα (ενκοω κουβερτουρα ,τοτε ποση βαζουμε και τι αλλαζει στην διαδικασια?)ευχαριστω
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
Παρακαλώ που θα βρω φόρμα για πανετόνε; Στην περιοχή μου, Άνω Πατήσια, Αθήνα, δεν μπορώ να βρω.
Ευχαριστούμε για τις γρήγορες εύκολες και ποιοτικές συνταγές σας,
Περιμένοντας την απάντησή σας,
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, με υγεία και επιτυχίες
ΝΙΚΗ Κ. ΚΑΤΣΑΡΗ
Αν το κάνω με στέβια και όχι με ζάχαρη πια θα είναι η αναλογία … Ευχαριστώ και καλές γιορτές!!!