Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 4 μεσαία αυγά
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
- 75 ml γάλα ή νερό
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 5 γρ. μαστίχα
- 5 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)
Για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα (ή το νερό), ίσα ίσα να γίνει χλιαρό.
Αμέσως μετά, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη μαγιά και προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη και 50 γρ. από το αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά, μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά να φουσκώσει.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο και 1 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Έπειτα, βάζουμε το βούτυρο, τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μείγμα μυρωδικών που έχουμε κάνει σκόνη, σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα χλιαρό μείγμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι χλιαρό, όχι ζεστό.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά και η μαγιά μας έχει φουσκώσει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το χλιαρό μείγμα από το μπεν μαρί, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκάλι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά τουλάχιστον, σε μεσαία ταχύτητα.
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε βουτυρώσει καλά. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 με 2,5 ώρες σε ζεστό μέρος.
Αφού το ζυμάρι φουσκώσει καλά, το ζυμώνουμε ελαφρώς στο μπολ για να κάτσει. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με την πετσέτα για άλλη τόση ώρα.
Αφού φουσκώσει για δεύτερη φορά, το βγάζουμε από το μπολ, το κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια – αν θέλουμε μεγάλα τσουρέκια – ή 5 ίσα κομμάτια – αν θέλουμε πιο μικρά τσουρέκια. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε 3 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και τα κάνουμε πλεξούδες.
Έπειτα, τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον για να φουσκώσουν και πάλι, χωρίς όμως να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αυγό με το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Όταν τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, τα αλείφουμε με ένα πινέλο πολύ προσεκτικά και πολύ απαλά με το μείγμα του αυγού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις κατά προτίμηση. Τοποθετούμε στον πάτο του ένα ταψάκι με νερό για όσο θα ψήνουμε τα τσουρέκια, ώστε να βοηθήσουν οι υδρατμοί στο ψήσιμο τους.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά τα μικρά τσουρέκια και 30 λεπτά τα μεγαλύτερα.
Πως μπορούμε να κάνουμε τα τσουρέκια χωρίς μίξερ γίνεται; Κ αν ναι τι πρέπει να προσέξουμε
Σε ευχαριστω
Βεβαίως γίνεται!! 20 λεπτά ζύμωμα στο χέρι! Καλή σας επιτυχία!!
Χρόνια Πολλά! Γίνεται να τα κάνουμε Γεμιστα; και αν ναι πρέπει να προσέξουμε κάτι;
Βεβαίως και γίνεται!! Ο απλός τρόπος είναι, αφού γίνουν τα τσουρέκια, να τα κόψουμε στη μέση και να τα γεμίσουμε με ό,τι θέλουμε! Ο πιο περίπλοκος είναι να ανοίξουμε με έναν πλάστη τα κορδόνια από το ζυμάρι μας, να τα γεμίσουμε με ό,τι προτιμάμε και μετά να τα ρολάρουμε και να τα πλέξουμε! Καλη επιτυχία!!
Καταπληκτικη συνταγη .. τελεια τσουρεκια με ινες μαλακα και αφρατα οτι καλυτερο σε τσουρεκι εχω κανει . Το μονο λαθος που εγινε ειναι που διπλασιασα την ποσοτητα των υλικων και στην μαστιχα την πατησα φαινεται πολυ στην γευση .
Σας είδα στην τηλεόραση δεν σας ήξερα η αλήθεια είναι. Βλέπω ότι έχετε πολύ θετικά σχόλια! Θα φτιάξω κ εγώ δική σας συνταγή! Καλές γιορτές με υγεία!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλές γιορτές!
Καλησπέρα!
Θέλω να τετραπλασιάσω τη συνταγή ,αλλά μου φαίνονται παρά πολλά τα 16 αυγά!
Γίνεται να βάλω λιγότερα;
Και στα υπόλοιπα υλικά επί 4 είναι όλα καλά ή θα πρέπει κάτι να αλλάξω!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύ νόστιμες συνταγές σας!!!!
Γεια σας αύριο θα κάνω τα τσουρέκια σας .θέλω να κάνω τριπλή δοση τα αρωματικά τα τριπλάσιαζω η θα είναι υπερβολή στην γεύση?τι μου προτείνετε? ευχαριστώ εκ των προτέρων!!καλό Πάσχα με υγεία!
Γεια σας αύριο θα κάνω τα τσουρέκια .θέλω να κάνω τριπλή δοση τα αρωματικά και αυτά επί 3 ?η θα είναι υπερβολή στην γεύση?τι μου προτείνετε? ευχαριστώ εκ των προτέρων!!καλό Πάσχα με υγεία!
Σεφ αν θέλουμε επικάλυψη σοκολάτας τι προτείνεις; κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος;