Υλικά για την βάση
- 320 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 260 ml γάλα πλήρες
- 1 κ.γ σόδα
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ μαστίχα
Υλικά για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- Φλούδες από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την κρέμα
- 750 ml γάλα πλήρες
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 μεσαία αυγά
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Κανέλα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για την βάση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 25 επί 30 εκατοστών, που πριν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Αφού κρυώσει η βάση ξεκινάμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρουν μια βράση.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκάλι και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα βάση.
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα προσέχοντας να μην πάρει βράση.
Έπειτα, σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, ώστε να μην μείνουν καθόλου σβόλοι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με το σύρμα.
Αμέσως μετά, επιστρέφουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία σφιχτή κρέμα.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να το απορροφήσει.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση μας, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Γαρνίρουμε με κανέλα.
Καλησπέρα. Θα κάνω μιάμιση δόση σε ταψί 36 επί 25. Πόση ώρα θέλει ψήσιμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
25 λεπτά περίπου! Καλή σας επιτυχία!
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη συνταγή! Πανεύκολη στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα είναι σα να βγήκε από κορυφαίο ζαχαροπλαστείο. Έχει μπει ήδη στα αγαπημένα μας!
Καλησπέρα, μπορώ να χρησιμοποιήσω σιμιγδάλι ψιλό ή αλλάζει κάτι;
Θα μπορούσατε!
Καλησπέρα,θα ήθελα πολύ να κάνω αυτό το υπέροχο γλυκό, αλλά δεν έχω αέρα στο φούρνο θα μπορέσω να το κάνω??
Και βέβαια, βάζετε 10 βαθμούς παραπάνω τον φούρνο, ίδια ώρα ψησίματος!
Μπορώ να το κάνω απ το βράδυ και να το σερβίρω την επόμενη?
Εννοείται! Καλή σας επιτυχία!
Και βέβαια!!
Κάνετε υπέροχα γλυκά και όλα με επιτυχία
Μπράβο σας!!!!!!!!!!
Αν θέλω να κάνω ταψι κουζίνας , να βάλω διπλές ποσότητες στα υλικά?
Ναι! Καλή σας επιτυχία!
Σεφ τι διάμετρο στρογγυλού ταψιού να χρησιμοποιήσω που δεν έχω μακροστενα;
22-24! Καλή σας επιτυχία!
Πολύ ωραία συνταγή και εύκολη!Την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση γιατί εξαφανίστηκε!!!
Δημήτρη μου….καταπλητικε……!θα μπορούσα σε αυτή την συνταγή…..να αντικαταστήσει μέρος από το σιμιγδάλι με ινδοκαρυδο?Κ αν ναι….πόσο?το έχω φάει το πολιτικό με σιμιγδάλι στη βάση….από ένα ζαχαροπλαστειο κ είναι υπέροχο…κ θα ηθελα πολυ να μπορεσω να το κανω κ εγω.αν βαλω καρυδα…..τεριαζει το μαχλεπι κ η μαστιχα?η δεν τα βαζω?
ευχαριστώ πολυ.!