Πολίτικο ή Βυζαντινό

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

Υλικά για την βάση 

  • 320 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 260 ml γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ μαστίχα

Υλικά για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • Φλούδες από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την κρέμα

  • 750 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεσαία αυγά
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για την βάση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 25 επί 30 εκατοστών, που πριν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.

Εκτέλεση για το σιρόπι
Αφού κρυώσει η βάση ξεκινάμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρουν μια βράση.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκάλι και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα βάση.

Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα προσέχοντας να μην πάρει βράση.

Έπειτα, σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, ώστε να μην μείνουν καθόλου σβόλοι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με το σύρμα.
Αμέσως μετά, επιστρέφουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία σφιχτή κρέμα.

Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να το απορροφήσει.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση μας, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Γαρνίρουμε με κανέλα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

11 Responses to Πολίτικο ή Βυζαντινό

  1. Σεβαστη Λαλεα 1 Δεκεμβρίου, 2021 at 5:31 μμ #

    Καλησπέρα. Θα κάνω μιάμιση δόση σε ταψί 36 επί 25. Πόση ώρα θέλει ψήσιμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Dimitrios Makriniotis 9 Δεκεμβρίου, 2021 at 6:11 μμ #

      25 λεπτά περίπου! Καλή σας επιτυχία!

  2. Ελενη 10 Δεκεμβρίου, 2021 at 3:13 μμ #

    Καλησπέρα, μπορώ να χρησιμοποιήσω σιμιγδάλι ψιλό ή αλλάζει κάτι;

    • Dimitrios Makriniotis 14 Δεκεμβρίου, 2021 at 7:55 πμ #

      Θα μπορούσατε!

  3. Μαρία Αϊβατζιδου 13 Δεκεμβρίου, 2021 at 11:06 πμ #

    Καλησπέρα,θα ήθελα πολύ να κάνω αυτό το υπέροχο γλυκό, αλλά δεν έχω αέρα στο φούρνο θα μπορέσω να το κάνω??

    • Dimitrios Makriniotis 14 Δεκεμβρίου, 2021 at 7:53 πμ #

      Και βέβαια, βάζετε 10 βαθμούς παραπάνω τον φούρνο, ίδια ώρα ψησίματος!

  4. Γεωργία 19 Δεκεμβρίου, 2021 at 7:35 μμ #

    Μπορώ να το κάνω απ το βράδυ και να το σερβίρω την επόμενη?

    • Dimitrios Makriniotis 24 Δεκεμβρίου, 2021 at 10:32 πμ #

      Εννοείται! Καλή σας επιτυχία!

    • Dimitrios Makriniotis 18 Ιανουαρίου, 2022 at 6:30 μμ #

      Και βέβαια!!

  5. Ελένη 16 Ιανουαρίου, 2022 at 6:32 πμ #

    Κάνετε υπέροχα γλυκά και όλα με επιτυχία
    Μπράβο σας!!!!!!!!!!

  6. Βασιλική 14 Αυγούστου, 2022 at 12:45 μμ #

    ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ !!!!!!! τα αρώματα που βγάζει αυτό το γλυκό είναι απερίγραπτα !!!!!!
    Η κρέμα patisserie είναι η πιο Εύκολη και Άχαστη Συνταγή !!!!!!! (πολλές φορές οι κρέμες μου έκοβαν όταν έριχνα το ζεστό γάλα στα αυγά, οπότε χρησιμοποιούσα έτοιμες).
    Ευχαριστούμε που μπορέσατε να μεταφέρετε την εμπειρία σας και την αγάπη για την ζαχαροπλαστική, σε απόλυτες δημιουργίες φτιαγμένες από τα χεράκια μας!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση