Τα Απόλυτα Μελομακάρονα με Επικάλυψη Σοκολάτας

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 650 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γbaking powder
  • 250 ml σπορέλαιο
  • 175 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
  • 100 ml νερό
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας

Για την επικάλυψη

  • 375 γρ. κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
  • Καρύδια

 

Εκτέλεση για το σιρόπι

Βάζουμε όλα μας τα υλικά να πάρουν μια βράση και αμέσως μετά τα αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

 

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα , μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Έπειτα, σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αμέσως μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.

Έπειτα, αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.

Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μια πλευρά του μελομακάρονου με μια σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 180-190 βαθμούς για 22 έως 30 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.

 

Εκτέλεση για το σιρόπιασμα

Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.

Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά.

 

Εκτέλεση για την επικάλυψη

Λιώνουμε σε μπεν μαρι τα 250 γρ. από την κλασική κουβερτούρα μας.

Τα υπόλοιπα 125 γρ. τα ψιλοκόβουμε.

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα μας κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε και την  ψιλοκομμένη.

Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα μας που έχουν κρυώσει και τα βουτάμε τα μισά στην λιωμένη κουβερτούρα.

Τοποθετούμε σε ταψί που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

One Response to Τα Απόλυτα Μελομακάρονα με Επικάλυψη Σοκολάτας

  1. Κλειω 15 Δεκεμβρίου, 2024 at 6:26 μμ #

    Ως τώρα έχω κάνει 3 φορές .τέλεια γεύση.γινονται ανάρπαστα.ομως βγαίνουν ραγισμένα.κανω κάτι λαθος;τώρα θα κάνω με σοκολάτα.

Αφήστε μια απάντηση