Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
- 280 γρ. ζάχαρη
- 22 γρ. ξηρή μαγιά
- 200 ml γάλα πλήρες
- 90 ml νερό
- 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεσαία αυγά
- 1 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ κάρδαμο (κακουλέ)
- 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
- Μια βανίλια
- Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 1 κ.σ γάλα πλήρες
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-20 λεπτά.
Αφού «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.
Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.
Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 25-45 λεπτά αναλόγως την θερμοκρασία δωματίου.
Αμέσως μετά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.
Τέλειο!!!
Υπέροχη συνταγή!!
Πρώτη φορά έκανα τσουρέκια και πέτυχαν!!!
Ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση
Το έχω κάνει και είναι μοναδικό, φανταστικό !!!
Τα έφτιαξα και γίναν υπέροχα, σε ευχαριστούμε Δημήτρη
Απόλυτα πετυχημένο! Το πιο ωραίο τσουρέκι που έχω δοκιμάσει! Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Υιοθετήθηκε!
Εξαιρετική συνταγή, “άχαστη”! Σας είμαι ευγνώμων κύριε Μακρυνιωτη επί σειρά ετών είχα δοκιμάσει άπειρες συνταγές..η μία αποτυχία μετά την άλλη! Είχα ορκιστεί να μη το επιχειρήσω ποτέ ξανά αλλά βλέποντας σας στο Στούντιο 4 κατάλαβα από τις λεπτομέρειες που δίνατε πως θα το τολμήσω!! Και το…θαύμα έγινε από εδώ και πέρα θα το φτιάχνω για τους αγαπημένους μου Χίλια ευχαριστώ και εκ μέρους τους!!
ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ!!!! Τόσο η συνταγή, όσο και το τσουρέκι!!! Τα λόγια περιττά!!!