Τα Ricciarelli di Siena είναι ένα τυπικό επιδόρπιο της κουζίνας της Σιένα στην Ιταλία. Πρόκειται για μπισκότα μαλακών αμυγδάλων των οποίων η προέλευση χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Θεωρείται ένα από τα επώνυμα γλυκά της Σιένα, εκτός από τα panforte, cenci και cavallucci.
Σύμφωνα με έναν δημοφιλή μύθο, πήραν το όνομά τους από έναν Σιενέζο ευγενή Ricciardetto Della Gherardesca, ο οποίος έφερε παρόμοια αραβικά γλυκά σε σχήμα παστίλιας στη Σιένα, στο κάστρο του κοντά στη Volterra, κατά την επιστροφή του από τις Σταυροφορίες.
Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι «τα ξένα μπισκότα κουλουριάστηκαν σαν τις παντόφλες του Σουλτάνου». Το μοντέρνο μπισκότο δεν εμφανίζει μπούκλες.
Τότε, αυτά τα μπισκότα ήταν γνωστά ως marzapanetti alla Senese ή morzelletti, και προορίζονταν για τα πλούσια συμπόσια και τις γιορτές των βασιλιάδων της Τοσκάνης, αφού η πάστα αμυγδάλου ή η αμυγδαλόπαστα ήταν ένα πολύτιμο και ακριβό συστατικό που πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία της Αναγέννησης μαζί με τα πιο εξωτικά μπαχαρικά της εποχής. Απέκτησαν το όνομα ricciarelli το 1800.
Μια εναλλακτική ετυμολογία, από την ιταλική εγκυκλοπαίδεια Treccani, δείχνει ότι η λέξη ricciarèlli προέρχεται από το rìccio, που σημαίνει «σκαντζόχοιρος», ίσως για την αρχική μορφή. Ιδιαίτερα όταν επικαλύπτεται με κομμένα αμύγδαλα, το μπισκότο μοιάζει με σκαντζόχοιρο.
Σήμερα, τα αρωματικά ricciarelli φτιάχνονται με γλυκά και πικρά αμύγδαλα, ζάχαρη, μέλι και ασπράδια αυγών. Συχνά αρωματίζονται με ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Όταν παρασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο, τα αμύγδαλα αλέθονται με φρέζα και το τελικό μείγμα διαμορφώνεται σε πολλά μπισκότα σε σχήμα οβάλ ή παστίλιας περίπου 20 γραμμαρίων το καθένα που αφήνονται στην άκρη για δύο ημέρες πριν το ψήσιμο.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά, για να μην σπάσουν τα μπισκότα, πριν τα μεταφέρουμε σε σχάρα. Μπορούν να ψηθούν με ριζόχαρτο, το οποίο κόβεται στο σχήμα του μπισκότου αφού κρυώσουν. Η τραχιά και σκισμένη επιφάνεια συνήθως πασπαλίζεται ελαφρά με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και μπορεί επίσης να καλυφθεί με μαύρη σοκολάτα.
Στην Τοσκάνη, είναι μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη απόλαυση, που συνήθως απολαμβάνετε με επιδόρπια κρασιά όπως το Moscadello di Montalcino ή το Vin Santo.
Τα συσκευασμένα μπισκότα που πωλούνται στο λιανικό εμπόριο είναι παραδοσιακά τυλιγμένα σε ένα μπλε χαρτομάντιλο που απεικονίζει δύο φτερωτά άλογα από το Ετρουσκικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Volterra.
No comments yet.