Ρυζόγαλο: Το κρεμώδες επιδόρπιο που συναντάμε σε όλο τον κόσμο

Ρυζόγαλο: Το κρεμώδες επιδόρπιο που συναντάμε σε όλο τον κόσμο

Το ρυζόγαλο είναι ένα από τα αγαπημένα μας επιδόρπια. Είναι μαμαδίστικο και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια.

Είναι ένα κρεμώδες γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από ρύζι που έχει βράσει σε γάλα, ζάχαρη και κορν φλάουρ.

Το ρυζόγαλο είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου με μικρές διαφοροποιήσεις στη συνταγή. Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία αποτελεί το τυπικό γλύκισμα των Χριστουγέννων. Στην Αγγλία το ονομάζουν πουτίγκα, ενώ στις ισπανόφωνες χώρες arroz con leche.

Στην Ελλάδα συνήθως το απολαμβάνουμε με πασπαλισμένη κανέλα από πάνω. Το ρυζόγαλο ήταν ένα προσφιλές γλύκισμα για τους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας.

Στο Ιράν ονομάζεται sholeh zard που σημαίνει «κίτρινη σούπα». Φαίνεται πώς η πραγματική προέλευσή της είναι από την Περσία. Είναι ένα γλυκό για επίσημες περιστάσεις και γιορτές. Το βρίσκουμε στο τραπέζι της περσικής πρωτοχρονιάς, αλλά και στο τέλος του ραμαζανιού.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το ρυζόγαλο έχει καταγωγή από τη Γαλλία. Το ρύζι εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 8ο αιώνα και στην περιοχή της Ελλάδας τον 17ο. Διαδόθηκε στην ελληνική επικράτεια μετά την επανάσταση του 1821 από τους Γάλλους μισθοφόρους και είναι μια παραποιημένη εκδοχή της crème brûlée.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

One Response to Ρυζόγαλο: Το κρεμώδες επιδόρπιο που συναντάμε σε όλο τον κόσμο

  1. Δημήτρης Στεργιόπουλος 26 Ιανουαρίου, 2022 at 8:18 μμ #

    Πολύ όμορφη και άκρως ενημερωτική και κατατοπιστική η ανάλυση για την ιστορία αυτού γευστικου γλυκού.

Αφήστε μια απάντηση