Σιμιγδάλι: Το εκλεκτό προϊόν  που αξίζει να έχει πάντα μια θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας

Σιμιγδάλι: Το εκλεκτό προϊόν που αξίζει να έχει πάντα μια θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας

Το σιμιγδάλι, είναι ένα εκλεκτό προϊόν με πολλές χρήσεις και οφέλη, που αξίζει να έχει πάντα μια θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Πρόκειται για ένα είδος χοντραλεσμένου αλευριού που παράγεται από το ενδόσπερμα (το εσωτερικό, δηλαδή, μέρος του καρπού) του σκληρού σιταριού. Το χρώμα του είναι κίτρινο, λόγω των καροτενοειδών, των φυσικών χρωστικών του.

Η περιεκτικότητά του σε πίτυρο (σε εξωτερικό φλοιό, το σκληρό, δηλαδή, περίβλημα του καρπού) είναι μικρότερη του 0,8%, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την παρασκευή ζυμαρικών, ψωμιού και άλλων αρτοποιημάτων.

Καθώς η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι υψηλή βοηθά τα ζυμαρικά να διατηρούν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του βρασίματος και τους προσδίδει μια πολύ ευχάριστη γεύση.

Πώς παρασκευάζεται;

Οι κόκκοι του σιταριού αρχικά διαβρέχονται και μετά αποξηραίνονται, κοσκινίζονται και τέλος αλέθονται. Από την άλεση αυτή παράγεται ένα πιο χοντραλεσμένο, σε σχέση με το κονιορτοποιημένο αλεύρι, προϊόν.

Χοντρό ή ψιλό;

Το σιμιγδάλι κατηγοριοποιείται  ανάλογα με το βαθμό άλεσης των κόκκων του. Το αδρά θρυμματισμένο όπως ο κόκκος της ζάχαρης ή ο κόκκος της άμμου αποκαλείται «χοντρό». Το πιο λεπτά θρυμματισμένο, σαν κόκκος αλατιού, λέγεται «ψιλό».

Που χρησιμοποιούμε το σιμιγδάλι;

Το σιμιγδάλι χρησιμοποιείται συχνά στη γέμιση για τις χορτόπιτες επειδή έχει την ικανότητα να απορροφά τα παραπανίσια υγρά. Για τον ίδιο σχεδόν σκοπό χρησιμοποιείται και στη μπεσαμέλ που προορίζεται για γέμιση της τυρόπιτας.

Το σιμιγδάλι στη ζαχαροπλαστική έχει ταυτιστεί με τον χαλβά της κατσαρόλας, που αποκαλείται και «σιμιγδαλένιος». Χρησιμοποιείται και στις γλυκές κρέμες που προορίζονται για γέμιση σε γλυκά,  όπως η μπουγάτσα.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για  τη γαλατόπιτα, την πορτοκαλόπιτα, την καρυδόπιτα, το σάμαλι, το γαλακτομπούρεκο και το ραβανί. Το βρίσκουμε και στα μελομακάρονα και σε κάποια μπισκότα. Τα γλυκά με σιμιγδάλι (όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή το ραβανί) θα πρέπει να «σταθούν» περίπου 10-12 ώρες μετά την παρασκευή τους για να προλάβει το σιμιγδάλι να φουσκώσει σωστά.

Πώς χρησιμοποιείται σιμιγδάλι;

Ανάλογα με τη συνταγή πάντα, το σιμιγδάλι πρέπει να βράσει για 5 έως 10 λεπτά, με νερό, ζωμό ή γάλα. Αν θα χρησιμοποιηθεί σε κάποια σούπα βελουτέ ή σε κρέμα υπολογίζουμε 20 γρ. σιμιγδάλι για 250 ml υγρού, ενώ αν πρόκειται να το προσθέσουμε σε κάποιο κέικ χρειαζόμαστε περίπου 30 γρ. για 250 ml υγρού.

 

Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας:

Επειδή το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι κι όχι από το πιο μαλακό τμήμα του σιταριού από το οποίο παρασκευάζεται το αλεύρι για ψωμί, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πέπτεται (χωνεύεται) με πιο αργό ρυθμό.

Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών αλλά και σε άτομα που για ιατρικούς λόγους πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα, όπως οι διαβητικοί.

Γενικά, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με λίγα λιπαρά και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και νάτριο, πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει καθόλου βλαπτικά trans λιπαρά οξέα. Για τους λόγους αυτούς το σιμιγδάλι είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Δείτε την αγαπημένη μου συνταγή για Ραβανί με σιμιγδάλι εδώ:

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση