Το Sju sorters kakor είναι μια σουηδική φράση που μεταφράζεται σε επτά είδη μπισκότων.
Είναι μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στη σουηδική κουλτούρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συγκεντρώσεις σε καφέ γνωστές ως fika.
Η παράδοση πηγαίνει πίσω αρκετές γενιές όταν πίστευαν ότι ήταν ευγενικό και σχεδόν αναμενόταν να προσφέρονται τουλάχιστον επτά είδη μπισκότων (μεταξύ αυτών drömmar, hallongrotta, brysselkex, κ.λπ.) όταν κάποιος είχε καλεσμένους για καφέ.
Η προσφορά λιγότερων μπορεί να εκληφθεί ως αγενής ή ως ένδειξη ότι δεν είστε καλά προετοιμασμένοι για τους επισκέπτες.
Σήμερα, ενώ πολλοί μπορεί να μην τηρούν αυστηρά τον κανόνα των επτά, η φράση παραμένει μια δημοφιλής αναπαράσταση της σουηδικής φιλοξενίας.
Με τα χρόνια, η ιδέα επεκτάθηκε από μπισκότα σε κέικ και αρτοσκευάσματα.
Το 1823, η Σουηδία ήρε την απαγόρευση κατανάλωσης καφέ, με αποτέλεσμα να πίνεται περισσότερος καφές σε όλη τη χώρα. Καθώς τα καφέ έγιναν πιο δημοφιλή και τα fika έγιναν πιο κοινά, ο ανταγωνισμός για τα πιο ποιοτικά μπισκότα έγινε ανεξέλεγκτη και οι οικοδεσπότες πιέστηκαν να δημιουργήσουν ποικιλίες διαφορετικών μπισκότων για να απολαύσουν οι επισκέπτες.
Το 1945, μετά την άρση του δελτίου που προκλήθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μπισκότα και τα συστατικά τους ήταν πιο εύκολο να βρεθούν και πολύ φθηνότερα να παρασκευαστούν.
Εκδόθηκε το βιβλίο μαγειρικής Swedish Cakes and Cookies (Σουηδικός τίτλος: Sju sorters kakor) της Märta Holmgren, που πούλησε πάνω από 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι το βιβλίο μαγειρικής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Σουηδία μέχρι σήμερα. Αυτό διέδωσε την παράδοση περαιτέρω και αύξησε τη δημοτικότητά της μέχρι τον 20ο αιώνα.
Το «Sju sorters kakor» ήταν μια συλλογή συνταγών που συγκεντρώθηκαν από έναν εθνικό διαγωνισμό και το βιβλίο έχει ανατυπωθεί πολλές φορές έκτοτε, καθιστώντας κάτι σαν βασικό στοιχείο στις σουηδικές κουζίνες.
Ενώ η παράδοση ξεκίνησε στη Σουηδία, από τότε εξαπλώθηκε στα νοικοκυριά της Νορβηγίας και της Σκανδιναβικής Αμερικής.
No comments yet.