Σοκολάτα: Από που προέρχεται η «τροφή των θεών» και τα είδη της

Σοκολάτα: Από που προέρχεται η «τροφή των θεών» και τα είδη της

Η σοκολάτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας γεύσεις στον κόσμο. Συνοδεύει τα αγαπημένα μας γλυκά που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία.

Με τον όρο σοκολάτα περιγράφεται μία σειρά προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό το κακάο, που προέρχεται από το κακαόδεντρο.

Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζαχαροπλαστικής, σε γλυκά, παγωτά, μπισκότα και άλλα είδη που περιέχουν ζάχαρη. Σοκολάτα  ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα. Αυτός που έφερε το κακάο στην Ευρώπη ήταν ο Ερνάν Κορτές.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν τσοκολάτλ.

Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου «Ο Μύλος του Καφέ», που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια «αλά ισπανικά» και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Ανάλογα με το χρώμα εμφανίζονται 4 βασικά είδη σοκολάτας: Η μαύρη, η γάλακτος, η λευκή και η ροζ (ruby).

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και ενισχύει τη μνήμη, γι’ αυτό οι ψυχολόγοι την προτείνουν σε μαθητές, όταν είναι σε περίοδο εξετάσεων.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η μαύρη σοκολάτα προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση