Stollen: Το γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Stollen: Το γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Είμαστε μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και ήδη κάνουμε σχέδια για το εορταστικό τραπέζι. Όπως κάθε χρόνο, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους.

Εκτός από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά κεράσματα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα γλυκών σε όλη την Ευρώπη. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Stollen, το χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γερμανών.

Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί σαν κέικ με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Θυμίζει πολύ το δικό μας χριστόψωμο ή το fruit cake των Άγγλων.

Ξεκίνησε ως ένα απλό ψωμί αλλά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που το έκαναν πιο πλούσιο και γιορτινό.

Από τον 16ο αιώνα το «Weihnachtsstollen» ή «Christstollen» όπως λέγεται, ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα και θεωρείται το απόλυτο γερμανικό γλύκισμα των γιορτών.

Η παρασκευή του απαιτεί προζύμι με μαγιά, είναι πασπαλισμένο με μπόλικη άχνη ζάχαρη, ενώ συχνά προστίθεται στο εσωτερικό και  μαρζιπάν.  Οι Γερμανοί το συνοδεύουν με ζεστό κρασί, το γνωστό Glühwein.

To Stollen, παραδοσιακά, πλάθεται με τέτοιο τρόπο που να έχει φουσκώματα σαν καμπούρες, συμβολίζοντας τις καμπούρες στις καμήλες που μετέφεραν τους σοφούς να δουν τον νεογέννητο Ιησού. Σύμφωνα με άλλους, αρχικά το έπλαθαν σε σχήμα πλεξίδας που συμβόλιζε το τυλιγμένο στις κουβέρτες Θείο Βρέφος.

Παραδοσιακά ψήνεται την περίοδο της νηστείας (4 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα) που αποτελεί ιερή περίοδο για την εκκλησία καθώς περιλαμβάνει τις ημέρες της προετοιμασίας για τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού. Σύμφωνα με το δόγμα της καθολικής εκκλησίας, το Stollen ή Striezel -όπως ονομαζόταν στην αρχική του μορφή ως ψωμί-, έπρεπε να ζυμώνεται μόνο με αλεύρι, μαγιά, νερό και λάδι. Βούτυρο και μπαχαρικά ήταν απαγορευμένα, καθώς αποτελούσαν είδη πολυτελείας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

One Response to Stollen: Το γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

  1. Ρενάτα Σούρπα 20 Δεκεμβρίου, 2021 at 10:51 πμ #

    Πολύ ωραία όλα αυτά, όμως, συνταγούλα;;;
    Καλές γιορτές, με υγεία!!

Αφήστε μια απάντηση