Strietzel: Το γλυκό πλεκτό ψωμί από την Αυστρία που μοιάζει με τσουρέκι

Strietzel: Το γλυκό πλεκτό ψωμί από την Αυστρία που μοιάζει με τσουρέκι

Το “Allerheiligenstriezel” ή απλά “Strietzel” (τοπικές ονομασίες περιλαμβάνουν Allerseelenzopf, Seelenspitze, Seelenbrot ή Allerseelenbreze) είναι ένα πλεκτό αρτοσκεύασμα με μαγιά.

Το όνομά του σημαίνει “πλεξούδα για την ημέρα όλων των Αγίων” και αποτελείται από αλεύρι, αυγά, μαγιά, λίπος ή βούτυρο, σταφίδες, γάλα, αλάτι και ζάχαρη για διακόσμηση ή σπόρους παπαρούνας.

Ορισμένες τοπικές παραλλαγές περιλαμβάνουν επίσης ρούμι ή χυμό λεμονιού.

Η λέξη “Strietzel” προέρχεται από την μεσαιωνική γερμανική λέξη “strutzel” ή “strützel”, η οποία προέρχεται με τη σειρά της από τα παλαιά γερμανικά “struzzil“. Η ακριβής προέλευση της λέξης παραμένει ασαφής.

Η πρώτη γνωστή αναφορά στο “Striezel” με την μορφή του “Heiligenstriezel” προέρχεται από ένα “Nachrichtenbuech” (κυριολεκτικά «βιβλίο ειδήσεων») από την περιοχή Σαξονία στην Άνω Αυστρία.

Οι πρώτες εκδοχές αυτού του ψωμιού ήταν αμπαρωμένα και φτιαγμένα με μια απλή ζύμη από σιτάρι, αυγά, λίπος και μέλι.

Στα επόμενα χρόνια, οι πιο περίπλοκες πλεκτές φραντζόλες έγιναν συνήθεια. Το 1840, η εφημερίδα “Der Österreichische Zuschauer” περιέγραψε ένα έθιμο μεταξύ των Βιεννέζων, σύμφωνα με το οποίο αντάλλασσαν τις πλεκτές φραντζόλες την ημέρα όλων των Αγίων.

Το 1929, η δεξιοτεχνία των διαφορετικών τύπων πλεξίματος προστέθηκε στους Κανονισμούς για την Εξέταση Αριστείας Αρτοποιών στην Άνω Αυστρία.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση