Sugar pie/Tarte au Sucre: Η καναδική καρδιά μιας ευρωπαϊκής συνταγής

Sugar pie/Tarte au Sucre: Η καναδική καρδιά μιας ευρωπαϊκής συνταγής

Η τάρτα ζάχαρης είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο στη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Κεμπέκ του Καναδά.

Το επιδόρπιο αποτελείται από μια ανοιχτή τάρτα χωρίς επάνω κρούστα, γεμισμένη με έναν συνδυασμό από ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λίγο αλάτι. Συνήθως αρωματίζεται με βανίλια.

Η δημοτικότητα της τάρτας ζάχαρης σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί μετανάστες από τη Βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο μετανάστευσαν στον Καναδά, όπου ανακάλυψαν το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο ήταν μερικές φορές το μόνο διαθέσιμο γλυκαντικό.

Σήμερα, η τάρτα ζάχαρης είναι αγαπημένο γλυκό στις γιορτές στο Κεμπέκ, όπου συνήθως σερβίρεται με μια κουταλιά σαντιγί από πάνω.

Στην Ιντιάνα, υπάρχει μια παραλλαγή της συνταγής που ονομάζεται τάρτα με κρέμα και ζάχαρη, η οποία παρασκευάζεται με περισσότερη κρέμα και αλεύρι, προσδίδοντας μια πιο αφράτη γέμιση με ελαφρώς διαφορετική γεύση.

Η τάρτα ζάχαρης (ή sugar pie / tarte au sucre στα γαλλικά) έχει μια πλούσια ιστορία και διάφορες εκδοχές, ανάλογα με την περιοχή και τις παραδόσεις.

Πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Γαλλίας (ιδίως στη Νορμανδία και στις Αρδέννες) και του Βελγίου. Οι συνταγές αυτές βασίζονταν σε λίγα υλικά, κυρίως λόγω περιορισμένων πόρων.

Όταν οι Γάλλοι και Βέλγοι μετανάστευσαν στον Καναδά, προσάρμοσαν τη συνταγή χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, όπως το σιρόπι σφενδάμου, που υπήρχε σε αφθονία.

Καναδική εκδοχή (Tarte au sucre du Québec):

Συχνά φτιάχνεται αποκλειστικά με σιρόπι σφενδάμου αντί για λευκή ή καστανή ζάχαρη.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ γλυκιά και καραμελωμένη γεύση με πιο υγρή υφή.

Παραδοσιακά σερβίρεται σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.

Αμερικανική εκδοχή (Sugar cream pie – Indiana):

Είναι γνωστή και ως “Hoosier Pie”, γιατί είναι δημοφιλής στην πολιτεία της Ιντιάνα, των κατοίκων της οποίας το παρατσούκλι είναι Hoosiers.

Αντί για σιρόπι σφενδάμου, χρησιμοποιείται κρέμα γάλακτος, αλεύρι και βούτυρο.

Έχει απαλή, σχεδόν βελούδινη υφή, και πασπαλίζεται με κανέλα ή μοσχοκάρυδο.

Συνηθισμένα υλικά:

  • Ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • Σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα
  • Κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
  • Βούτυρο
  • Αλεύρι ή αυγά (σε ορισμένες παραλλαγές)
  • Βανίλια, αλάτι, και μερικές φορές μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση