Tarta de Santiago: Το μεσαιωνικό κέικ από τη Γαλικία της Ισπανίας

Tarta de Santiago: Το μεσαιωνικό κέικ από τη Γαλικία της Ισπανίας

Το Torta de Santiago (στα Γαλικιανά) ή Tarta de Santiago (στα Ισπανικά), που σημαίνει κυριολεκτικά κέικ του Αγίου Ιακώβου, είναι κέικ πεντεσπάνι ή πίτα αμυγδάλου από τη Γαλικία με προέλευση τον Μεσαίωνα και το Camino de Santiago.

Η παλαιότερη αναφορά σε αυτό το κέικ χρονολογείται από το 1577, αλλά η πρώτη συνταγή εμφανίστηκε μάλλον αργότερα, γύρω στο 1838.

Η γέμιση αποτελείται κυρίως από αλεσμένα αμύγδαλα, αυγά και ζάχαρη, με επιπλέον άρωμα από ξύσμα λεμονιού, γλυκό κρασί, κονιάκ (brandy) ή στέμφυλα, ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται.

Το κέικ αυτό από τη Γαλικία είναι μια τάρτα, ενώ συχνά αναφέρεται ως τόρτα, που είναι η ισπανική λέξη για αυτό. Έχει στρογγυλό σχήμα και μπορεί να γίνει με ή χωρίς βάση που μπορεί να είναι είτε σφολιάτα είτε κρούστα.

Η κορυφή της πίτας είναι διακοσμημένη με ζάχαρη άχνη, καλυμμένη από μια σιλουέτα του Σταυρού του Αγίου Ιακώβου (cruz de Santiago) που δίνει το όνομά της στη ζύμη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1924 σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Santiago de Compostela και έκτοτε έχει γίνει συνήθης πρακτική. Η προέλευση του σταυρού στην τούρτα χρονολογείται από όταν το «Casa Mora» άρχισε να στολίζει τα κέικ αμυγδάλου με τον σταυρό.

Τον Μάιο του 2010, η ΕΕ έδωσε στην Tarta de Santiago καθεστώς ΠΓΕ εντός της Ευρώπης. Για να πληροί τις προϋποθέσεις, το κέικ πρέπει να παρασκευαστεί στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας και να περιέχει τουλάχιστον 33% αμύγδαλα, εξαιρουμένης της βάσης.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση