Σύνδεση

Tarte tatin: Η πιο διάσημη τάρτα στην ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας που προέκυψε από ατύχημα

Tarte tatin: Η πιο διάσημη τάρτα στην ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας που προέκυψε από ατύχημα

Η Tarte tatin, είναι μια από τις πιο διάσημες τάρτες στην ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας  που λέγεται ότι προέκυψε από ένα μικροατύχημα κάπου στην κουζίνα των αδελφών Tatin κάπου το 1888.

Οι δύο Γαλλίδες, η Καρολίνα και η Στεφανί ζούσαν στο Lamotte-Beuvron, μια μικρή αγροτική πόλη στην κοιλάδα του Λίγηρα και ήταν ιδιοκτήτριες ενός ξενοδοχείου που ονομαζόταν Hotel Tatin.

Η μεγαλύτερη Στεφανί ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και μια από τις σπεσιαλιτέ της ήταν μια τάρτα μήλου με τραγανή ζύμη. Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, η Στεφανί κάπως ετοίμαζε τα μήλα για την τάρτα της, τα ξέχασα στο φούρνο και αυτά «άρπαξαν» λίγο και καραμέλωσαν. Για να μην τα πετάξει, έβαλε πάνω από τους την ζύμη και την έψησε στο φούρνο. Όταν την σέρβιρε ζεστή – έτσι πρέπει πάντα να σερβίρετε –  στους πελάτες της, εκείνοι εντυπωσιάστηκαν τόσο που έβλεπαν την ζύμη από πάνω όσο και με τα καραμελωμένα και νόστιμα μήλα που έλιωναν στο στόμα.

Πολύ γρήγορα η φήμη της νέας αυτής γλυκιάς τάρτας φτάνει στο Παρίσι και ο ιδιοκτήτης του διάσημου εστιατορίου Maxim’s  θέλησε με κάθε τρόπο να αποκτήσει τη συνταγή. Έτσι λοιπόν έστειλε έναν μάγειρα/κατάσκοπο, μεταμφιεσμένο ως κηπουρό, στο Lamotte-Beuvron για να ανακαλύψει το μυστικό των δύο αδελφών. Ο κατάσκοπος τα κατάφερε και έφερε τη συνταγή στο Maxim’s που από τότε δεν βγήκε πότε από το μενού.

Βέβαια εκείνος που την παρουσίασε πρώτος με την ονομασία «La tarte des demoiselles Tatin» (η τάρτα των δύο ανύπαντρων Τατέν, στα ελληνικά), ήταν ο διάσημος κριτικός και γαστρονόμος Curnonsky, σ’ ένα βιβλίο του, το 1926. Από τότε, δεκάδες παραλλαγές και απλοποιήσεις έχουν κυκλοφορήσει με αυτό το όνομα σε όλο τον κόσμο.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση