Τι είναι το Dulce de leche;

Τι είναι το Dulce de leche;

To Dulce de leche είναι παραδοσιακό γλυκό των Αργεντίνων και πρόκειται για μια γλυκιά αλοιφή ή dip ή σάλτσα, ανάλογα με την πυκνότητά του.

Σήμερα χρησιμοποιείται για να γαρνίρουμε πολλών ειδών γλυκά όπως cake, πίτες, μπισκότα και παγωτά. Ταιριάζει τέλεια με μπανάνες, μαρέγκες, churros, flan, βάφλες, κρέπες, pancakes και muffins. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με αλμυρές παρασκευές φούρνου, όπως ψωμί. Στη Γαλλία υπάρχει ως confiture de lait κι αντικαθιστά κάποιες φορές το τυρί κρέμα, ή συνδυάζεται μ’ αυτό.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μια απλή κρέμα φουντουκιού, όμως τα συστατικά του είναι αποκλειστικά γάλα σε σκόνη (κατά το 80%), ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού, υδροξίδιο ασβεστίου, λακτάση και βανίλια. Αυτή η κρέμα έχει ευρεία κατανάλωση και στην Ουρουγουάη, τη νότια Βραζιλία, και σε όλη την υπόλοιπη λατινική Αμερική.

Στο Μεξικό ονομάζεται Cajeta, στο Περού, τη Χιλή και το Εκουαδόρ Μanjar blanco, στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα Αrequipe και στην Κούβα Fanguito.

Αυτό που έκαναν οι Αργεντινοί είναι να προσθέσουν σόδα και να αλλάξουν μια για πάντα την υφή και το χρώμα του γλυκού, το οποίο σήμερα είναι μια πυκνή κρέμα μπρονζέ χρώματος.

Στην ουσία το Dulce de leche είναι η γνωστή καραμέλα γάλακτος που χρησιμοποιούμε σε διάφορα γλυκά όπως το Banoffee και σε παγωτά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς Dulce de leche ή καραμέλα γάλακτος, όπως στην κατσαρόλα, στη χύτρα ταχύτητας ή ακόμη και στο φούρνο.

Συνήθως φτιάχνεται από ζαχαρούχο γάλα το οποίο σιγοβράζει για πολλές ώρες μέχρι να γίνει καραμέλα.

Για τους πιο παραδοσιακούς ζαχαροπλάστες μπορεί να γίνει και από φρέσκο γάλα με προσθήκη ζάχαρης.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση