Τα Tirggel είναι παραδοσιακά ελβετικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα φτιαγμένα με αλεύρι, μέλι και ζάχαρη.
Είναι λεπτά και πολύ σκληρά, με χαρακτηριστικά σχέδια στην επιφάνεια που συνήθως συνδέονται με το καντόνι της Ζυρίχης, τη ρομαντική ατμόσφαιρα και βιβλικές ιστορίες. Πιστεύεται ότι το όνομα «Tirggel» προέρχεται από τη λέξη «τorggeln», η οποία αναφέρεται στο ανακάτεμα μιας πηχτής ζύμης.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για τα Tirggel βρίσκεται σε έγγραφα δίκης για μάγισσες του 1461.
Τα μπισκότα ήταν είδος πολυτελείας τον 15ο και 16ο αιώνα, και πριν το 1840, μόνο οι ζυθοποιοί των πόλεων είχαν το δικαίωμα να τα φτιάχνουν.
Μετά το 1840, όλοι οι ζυθοποιοί μπορούσαν να τα παρασκευάζουν και αυτά απέκτησαν δημοτικότητα με τα χρόνια, έτσι ώστε σήμερα ο καθένας μπορεί να απολαύσει αυτές τις τραγανές γιορτινές λιχουδιές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρασκευή τους απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή για να σχηματιστούν τα σχέδια στην επιφάνεια και τα μπισκότα να παραμείνουν ανθεκτικά και τραγανά.
Παρόλο που κάποτε ήταν ένα πολυτελές προϊόν που παρασκευαζόταν μόνο από ειδικούς ζυθοποιούς, σήμερα τα Tirggel είναι διαθέσιμα σε όλους και συχνά προσφέρονται ως χριστουγεννιάτικες λιχουδιές ή ως δώρα.
Η παράδοση του Tirggel συνδέεται επίσης με τον εορτασμό του Χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ, ενώ οι Σουηδοί παραδοσιακά τα προσφέρουν κατά τη διάρκεια της εποχής του Advent και της Πρωτοχρονιάς. Μερικές φορές τα Tirggel χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, καθώς τα σχέδια τους είναι αρκετά όμορφα και λεπτομερή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Tirggel έχουν και τοπική πολιτιστική σημασία, καθώς θεωρούνται σύμβολο της ελβετικής χειροτεχνίας και της ιστορικής παράδοσης της Ζυρίχης.
No comments yet.