Το αρωματικό και ξεχωριστό μαχλέπι που πρωταγωνιστεί στις αγαπημένες μας συνταγές

Το αρωματικό και ξεχωριστό μαχλέπι που πρωταγωνιστεί στις αγαπημένες μας συνταγές

Το μαχλέπι είναι ένα πολύ δυνατό σε άρωμα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τους σπόρους του St Lucie Cherry. Έχει πολύ έντονο άρωμα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, ενώ η γεύση του είναι ένας συνδυασμός από πικραμύγδαλο και κεράσι.

Μαζί µε τη µαστίχα και το κακουλέ (καρδάµωµο) αποτελούν την αγία τριάδα των µπαχαρικών, ενώ στην ευρύτερη Ανατολή το χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως.

Είναι σχεδόν απαραίτητο ως πρώτη ύλη σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής, όπως σε τσουρέκια, μπισκότα και κέικ.

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη προέρχονται από τις ευεργετικές ενώσεις που περιέχει οι οποίες περιλαμβάνουν:

Κουμαρίνες: ένα σύνολο αντιφλεγμονοδών ενώσεων με ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που ενισχύουν την υγεία και θεωρούνται ως η κύρια πηγή γεύσης του.

Ολεϊκό οξύ: περιέχει υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος που ανήκει στην οικογένεια των λιπαρών ωμέγα-3.

Λινολεϊκό οξύ: ένα ακόμη από τα ωμέγα λιπαρά οξέα.

Οι κουμαρίνες στο μαχλέπι πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρκινικοί όγκοι, το Αλτσχάϊμερ, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Είναι επίσης ένα φυσικό αγγειοδιασταλτικό και στη Μέση Ανατολή συνταγογραφείται για ασθενείς με πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Μικρά μυστικά:

  • Η σκόνη έχει το χρώμα του αλευριού, γι’ αυτό και είναι πολύ εύκολο να νοθευτεί με αλεύρι. Η λύση είναι να αγοράζουμε ολόκληρους τους κόκκους και να τους κοπανίζουμε μόνοι μας στο γουδί ή να τους αλέθουμε στο μούλτι μαζί με τη μαστίχα ή τη ζάχαρη που περιέχει η συνταγή.
  • Για να μην εξατμιστεί το άρωμά του, διατηρούμε τους σπόρους μέσα σε ένα καλά σφραγισμένο βάζο, σε ξηρό περιβάλλον.
  • Για να «δυναμώσουμε» το άρωμα των σπόρων, είναι καλό, λίγο πριν τους κοπανίσουμε, να τους καβουρδίσουμε σε ένα ζεστό τηγάνι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία.
  • Εκτός από το τσουρέκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, κέικ με ξερά φρούτα, βασιλόπιτες αλλά και κρέμες βανίλια.
  • Η ιδανική δοσολογία σε ζύμες είναι περίπου 1½ κουτ. γλυκού ανά κιλό αλεύρου.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση