Torta Garash: Το κέικ σοκολάτας με καρύδια που τρώνε στη Βουλγαρία

Torta Garash: Το κέικ σοκολάτας με καρύδια που τρώνε στη Βουλγαρία

Το Torta Garash είναι ένα σοκολατένιο κέικ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βουλγαρικά επιδόρπια. Αποτελείται από πέντε ευαίσθητα παντεσπάνια καρυδιάς με στρώση μαύρης σοκολάτας.

Στη συνέχεια, ολόκληρο το κέικ καλύπτεται με ένα αστραφτερό γλάσο σοκολάτας ή κρεμώδη ganache, διακοσμημένο με καρύδια, αποξηραμένη καρύδα, αμύγδαλα κομμένα σε φέτες ή στολίδια σοκολάτας.

Το κέικ εφευρέθηκε από έναν Αυστρο-Ούγγρο ζαχαροπλάστη Kosta Garash το 1885. Εκείνη την εποχή, δούλευε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Islah Hane» στην πόλη Ruse της Βουληαρίας, όπου σέρβιρε για πρώτη φορά το κέικ.

Το ξενοδοχείο βρισκόταν δίπλα στην κατοικία του Βούλγαρου knyaz Alexander of Battenberg. Βασιλικές περσόνες όπως ο Carol I της Ρουμανίας, ο Milan I της Σερβίας και ο Oscar II ήταν φιλοξενούμενοι στο ξενοδοχείο. Ο Kosta Garash δημιούργησε την περίφημη τούρτα «Garash» για τέτοιες υψηλές δεξιώσεις.

Το κέικ έχει γίνει πρόσφατα το αγαπημένο των ατόμων με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη, καθώς δεν χρησιμοποιείται αλεύρι σίτου στη συνταγή.

Αργότερα πήγε στη Σόφια και συνέχισε να ετοιμάζει το κέικ το οποίο σύντομα έγινε ένα διάσημο βουλγαρικό επιδόρπιο που βρίσκεται σήμερα στα μενού πολλών ζαχαροπλαστείων και εστιατορίων σε όλη τη χώρα.

Πέντε στρογγυλές πλάκες κέικ λεπτών 2 mm παρασκευάζονται από ένα κουρκούτι που αποτελείται από 200 g αλεσμένους πυρήνες καρυδιού, 8 ασπράδια αυγών και 220 γρ. κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα τακτοποιούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα παγώνουμε ενδιάμεσα, από πάνω και στα πλαϊνά με γλάσο (Ganache) από γλυκιά κρέμα και σοκολάτα. Στη συνέχεια, το κέικ καλύπτεται με γλάσο σοκολάτας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

One Response to Torta Garash: Το κέικ σοκολάτας με καρύδια που τρώνε στη Βουλγαρία

  1. Βικυ 15 Νοεμβρίου, 2024 at 11:56 πμ #

    Θα ήθελα να το φτιάξω ή να το δοκιμάσω….

Αφήστε μια απάντηση