Αυτό το Πάσχα τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα τσουρέκια και τα κουλούρια έχουν τιμητική τους , καθώς είναι αυτά που θα κλείσουν νόστιμα το πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο αρκετοί από εμάς δε γνωρίζουμε τη διατροφική τους αξία.
Η θρεπτική τους σύσταση όσο και η ενεργειακή τους αξία δεν διαφέρει σημαντικά όταν συγκρίνουμε ιδίου βάρους τεμάχια και αυτό διότι στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε ότι κουλουράκια και τσουρέκια φτιάχνονται με παρόμοια υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αβγά, επομένως τόσο.
Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας ανά 100g
Διατροφικά στοιχεία Κουλουράκι Τσουρέκι
Θερμίδες 374 386
Πρωτεΐνες (g) 10,1 7,4
Υδατάνθρακες (g) 68,8 63,2
Ολικά λιπαρά (g) 7,7 12,4
Εκ των οποίων κορεσμένα (g) 3,7 3,9
Χοληστερίνη (mg) 99 101
Φυτικές ίνες (g) 2,7 2,0 2,2
Ποιο από τα δύο να επιλέξω;
Το κουλουράκι έχει ελαφρύ προβάδισμα όταν είναι να επιλέξουμε ή το ένα ή το άλλο και το κριτήριό μας δεν είναι μόνο η γεύση. Αν είναι σπιτικό, φτιαγμένο σε μικρό ή μέτριο μέγεθος και μείνουμε σε ένα τεμάχιο κατά τη διάρκεια του πρωινού μας γεύματος συνοδευτικά με το γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, τότε αποτελεί μια καλή επιλογή.
Το κουλουράκι περιέχει λίγο περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες συγκριτικά με το τσουρέκι, χαμηλότερα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο (αλάτι), ενώ αποδίδει ελάχιστα λιγότερες θερμίδες.
No comments yet.