Τσουρέκι vs Πασχαλινά κουλούρια: Κάνουμε crash test στα δύο αγαπημένα γλυκά του Πάσχα

Τσουρέκι vs Πασχαλινά κουλούρια: Κάνουμε crash test στα δύο αγαπημένα γλυκά του Πάσχα

Αυτό το Πάσχα τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα τσουρέκια και τα κουλούρια έχουν τιμητική τους , καθώς είναι αυτά που θα κλείσουν νόστιμα το πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο αρκετοί από εμάς δε γνωρίζουμε τη διατροφική τους αξία.

Η θρεπτική τους σύσταση όσο και η ενεργειακή τους αξία δεν διαφέρει σημαντικά όταν συγκρίνουμε ιδίου βάρους τεμάχια και αυτό διότι στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε ότι κουλουράκια και τσουρέκια φτιάχνονται με παρόμοια υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αβγά, επομένως τόσο.

Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας ανά 100g

Διατροφικά στοιχεία               Κουλουράκι               Τσουρέκι

Θερμίδες                                        374                               386

Πρωτεΐνες (g)                                10,1                               7,4

Υδατάνθρακες (g)                         68,8                              63,2

Ολικά λιπαρά (g)                          7,7                              12,4

Εκ των οποίων κορεσμένα (g)   3,7                               3,9

Χοληστερίνη (mg)                         99                                 101

Φυτικές ίνες (g)  2,7                     2,0                                 2,2

Ποιο από τα δύο να επιλέξω;

Το κουλουράκι έχει ελαφρύ προβάδισμα όταν είναι να επιλέξουμε ή το ένα ή το άλλο και το κριτήριό μας δεν είναι μόνο η γεύση. Αν είναι σπιτικό, φτιαγμένο σε μικρό ή μέτριο μέγεθος και μείνουμε σε ένα τεμάχιο κατά τη διάρκεια του πρωινού μας γεύματος συνοδευτικά με το γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, τότε αποτελεί μια καλή επιλογή.

Το κουλουράκι περιέχει λίγο περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες συγκριτικά με το τσουρέκι, χαμηλότερα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο (αλάτι), ενώ αποδίδει ελάχιστα λιγότερες θερμίδες.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση