Βανίλια: Γιατί την αποκαλούν το μπαχαρικό της ψυχής και ποια τα οφέλη της για την υγεία μας

Βανίλια: Γιατί την αποκαλούν το μπαχαρικό της ψυχής και ποια τα οφέλη της για την υγεία μας

Η βανίλια αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και της μαγειρικής.

Οι βασικές μορφές της,  είναι η φυσική, δηλαδή οι λοβοί, το εκχύλισμα βανίλιας, το άρωμα βανίλιας και φυσικά η σκόνη ή αλλιώς βανιλίνη.

Πολλοί την αποκαλούν και μπαχαρικό της ψυχής καθώς η γλυκιά μυρωδιά  της, χαλαρώνει νου και σώμα και ανυψώνει την διάθεση.

Ποια τα οφέλη της για την υγεία;

  • Η βανίλια έχει σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα στη φλούδα της. Αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες (πολυφαινόλες) που είναι από τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του στόματος.
  • Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη βανίλια έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση αποτελώντας ασπίδα του οργανισμού σε παθήσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, έχει υψηλά ποσοστά καλίου, που ρυθμίζουν τα επίπεδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Όπως τα περισσότερα φρούτα, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, διατηρεί ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση βανίλιας, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου, μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από προβλήματα δυσκοιλιότητας. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ διάρροια).
  • Η κατανάλωση τόσο ολόκληρου του φρούτου αλλά και του χυμού του (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) φαίνεται να επουλώνει το δέρμα, να ενισχύει την ελαστικότητά του και να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πού τη χρησιμοποιούμε;

Όλη η γαλλική ζαχαροπλαστική βασίζεται στη βανίλια. Την συναντάμε παντού, από τις κλασικές κρέμες π.χ. κρεμ μπριλέ, πατισερί, ανγκλέζ, μέχρι τα μιλφέιγ και τις σεντ ονορέ, τα μπισκότα και τα κέικ. Όπου και να μπει αναβαθμίζει το γλυκό, δίνοντάς του ένα βαθύ και περίπλοκο άρωμα, που δύσκολα περιγράφεται.

Ταιριάζει ιδιαίτερα στις κρεμώδες παρασκευές, στις μους, στα παγωτά και τα παρφέ και γενικώς όπου υπάρχουν πολλά αυγά, γιατί καλύπτει την έντονη οσμή τους.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση