Βούτυρο: Η θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή με τα πλούσια οφέλη

Βούτυρο: Η θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή με τα πλούσια οφέλη

Το βούτυρο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είτε μαγειρεύετε λιχουδιές είτε τρώτε το πρωινό σας τοστ, το βούτυρο είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή όχι μόνο επειδή κάνει καλό στην υγεία αλλά και γιατί έχει κι εκείνη την υπέροχη, πλούσια γεύση.

Η προέλευση του βουτύρου ξεκινάει εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την εποχή που οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν την εκτροφή ζώων. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το βούτυρο βρέθηκε σε μια πλάκα ασβεστόλιθου ηλικίας 4.500 ετών.

Στην Ινδία το βούτυρο (γκι) έχει χρησιμοποιηθεί σαν βασική διατροφή, σαν σύμβολο της αγνότητας που αξίζει να προσφερθεί στους θεούς σε θρησκευτικές τελετές, για πάνω από 3.000 χρόνια.

Στην Βίβλο υπάρχουν αναφορές στο βούτυρο σαν παράγωγο του γάλακτος, όπως και ότι ο  Αβραάμ πρόσφερε μοσχάρι, γάλα και βούτυρο στους τρεις αγγέλους που παρουσιάστηκαν μπροστά του στην πεδιάδα του Μαμβρή.

Με λίγα λόγια, για χιλιετίες οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνώριζαν το βούτυρο ως μια τροφή με οφέλη για την υγεία τους.

Πάμε να δούμε για πρέπει να εντάξουμε το βούτυρο στην καθημερινή μας διατροφή:

Αρχικά το βούτυρο αποτελεί μια από τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφρίδιων αδένων και κατ’ επέκταση και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Παράλληλα δεν προκαλεί μακροχρόνια συσσώρευση λίπους στο σώμα μας, καθώς τα λιπαρά οξέα μικρής και μεσαίας αλύσου καίγονται άμεσα για την παραγωγή ενέργειας και δεν αποθηκεύονται, προσφέροντας επιπλέον και αίσθηση κορεσμού.

Επιπλέον είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε, όπως επίσης και σελήνιο που προστατεύει ενάντια τόσο σε καρδιακές νόσους, όσο και σε καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βούτυρο είναι πηγή καλής χοληστερόλης, η οποία δρα αντιοξειδωτικά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες από ελεύθερες ρίζες που εμφανίζονται λόγω της κατανάλωσης trans λιπαρών και άλλων φυτικών ελαίων. Η χοληστερόλη είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου στα παιδιά.

Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως προαναφέρθηκε, συνίστανται από μικρής και μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα στο βούτυρο, διαθέτοντας ιδιότητες που ενδυναμώνουν κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα το βούτυρο περιέχει συζευγμένα λινολεϊκά οξέα (CLA), τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο.

Επιπλέον όταν το βούτυρο είναι ωμό και μη παστεριωμένο, περιέχει τον παράγοντα Wulzen, ο οποίος προστατεύει ενάντια στη δυσκαμψία και κατ’ επέκταση στην αρθρίτιδα, τον καταρράκτη και τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Τέλος το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή ιωδίου σε υψηλά απορροφήσιμη μορφή, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, ενώ ενισχύει την γαστρεντερική υγεία και μειώνει τα ποσοστά διάρροιας στα παιδιά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση