Βύσσινο: Ο πολύτιμος καρπός με το μοναδικό χρώμα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική

Βύσσινο: Ο πολύτιμος καρπός με το μοναδικό χρώμα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική

Το βύσσινο είναι είναι καρπός που χρησιμοποιούμαι πολύ στη ζαχαροπλαστική.

Η βυσσινιά (Prunus cerasus) είναι ένα είδος του γένους pρούμνης (Prunus) στο υπογένος Cerasus (Κέρασος), που προέρχεται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας.

Συνδέεται στενά με το γλυκό κεράσι (Prunus avium), αλλά έχει  καρπό πιο όξινο. Ο ξινός πολτός του είναι βρώσιμος.

Το δέντρο είναι μικρότερο από το γλυκό κεράσι (μεγαλώνει σε ύψος 4-10 μ.), Έχει περίπλοκα κλαδιά και τα βυσσινί-προς-μαύρα κεράσια του φέρουν μικρότερους μίσχους. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες (ομάδες ποικιλιών) του βύσσινου: το σκούρο κόκκινο κεράσι Morello και το πιο ανοιχτό κόκκινο κεράσι Amarelle.

Τα αποξηραμένα βύσσινα χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, όπως σε σούπες, γλυκά, κέικ, τάρτες και πίτες.

Τα βύσσινα ή το σιρόπι βύσσινου χρησιμοποιούνται ακόμη σε λικέρ και ποτά, όπως στο πορτογαλικό ginjinha.

Στο Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, τα βύσσινα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την παραγωγή γλυκών κουταλιού καθώς βράζονται αργά στη ζάχαρη.

Το σιρόπι του χρησιμοποιείται για το sharbat-e Albalou, το vişne şurubu ή το vyssináda, ένα ποτό που παρασκευάζεται αραιώνοντας το σιρόπι με παγωμένο νερό.

Ιδιαίτερη χρήση των βύσσινων είναι και η παραγωγή του kric lambic, μιας ποικιλίας αρωματισμένης με κεράσι μπύρας που έχει υποστεί ζύμωση φυσικά και παρασκευάζεται στο Βέλγιο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση