Κέικ Κίεβο: Το γλυκό από την Ουκρανία που μοιάζει με περίτεχνη τούρτα

Κέικ Κίεβο: Το γλυκό από την Ουκρανία που μοιάζει με περίτεχνη τούρτα

Το κέικ Κίεβο είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται στο Κίεβο της Ουκρανίας από τις 6 Δεκεμβρίου 1956 από το εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής Karl Marx. Σύντομα έγινε δημοφιλής σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Η τούρτα έχει γίνει ένα από τα σύμβολα του Κιέβου, ιδιαίτερα με την επωνυμία και τη συσκευασία της, που απεικονίζει το φύλλο αλόγου καστανιάς, που εμφανιζόταν στο Εθνόσημο του Κιέβου κατά τη σοβιετική εποχή.

Το κέικ έχει δύο αέρινες στρώσεις μαρέγκας με φουντούκια, γλάσο σοκολάτας και γέμιση βουτυρόκρεμα.

Μια φορά, οι ζαχαροπλάστες ξέχασαν να βάλουν λίγη ποσότητα ασπράδι αυγού για το μπισκότο στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί ο σεφ Kostiantyn Petrenko, με τη βοήθεια της 17χρονης βοηθού Nadezhda Chernogor, για να κρύψει το λάθος των συναδέλφων του, άλειψε το κέικ με βουτυρόκρεμα και το διακόσμησε με στολίδια λουλουδιών.

Η συνταγή του κέικ Κιέβου άλλαξε με τον καιρό: στη δεκαετία του 1970, οι αρτοποιοί τελειοποίησαν τη διαδικασία παρασκευής μείγματος λευκού αυγού και ξηρών καρπών, μετά άρχισαν να προσθέτουν φουντούκι στο κέικ και να πειραματίζονται με φιστίκια και κάσιους. Ωστόσο, αυτοί οι ακριβοί ξηροί καρποί αύξησαν το κόστος του κέικ και έτσι το εργοστάσιο επέστρεψε στη χρήση φουντουκιών.

Η Σοβιετική Ένωση εκείνα τα χρόνια υποστήριξε ενεργά την Ινδία, η οποία πλήρωνε με αγαθά. Έτσι, το 1956, η ΕΣΣΔ έλαβε μια τεράστια ποσότητα κάσιους. Το κόμμα έδωσε εντολή στους ζαχαροπλάστες της χώρας να δημιουργήσουν ένα επιδόρπιο χρησιμοποιώντας αυτούς τους ξηρούς καρπούς. Και το εργοστάσιο του Κιέβου που πήρε το όνομά του από τον Karl Marx ήταν το πιο ικανό να το κάνει. Στο εργοστάσιο, λένε: «Ο συγγραφέας της συνταγής και της τεχνολογίας παραγωγής του κέικ του Κιέβου είναι ο Kostiantyn Petrenko. Η συνταγή και η τεχνολογία αναπτύχθηκαν το 1956. Της δημιουργίας της τούρτας είχαν προηγηθεί πειράματα για αρκετά χρόνια με αρχαίες, εκλεκτές συνταγές».

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση