Το Financier είναι ένα μικρό γαλλικό κέικ αμυγδάλου, αρωματισμένο με beurre noisette, που συνήθως ψήνεται σε μικρή φόρμα. Μερικές φορές λανθασμένα μπερδεύεται με γλυκό με ζύμη, καθώς μοιάζει με παντεσπάνι. Τα κέικ ψήνονται σε καλούπια, που είναι συνήθως μικρά ορθογώνια παρόμοια σε μέγεθος με τα πτι φουρ και διαμορφώνονται έτσι ώστε να μοιάζουν με χρυσά […]
Gogoși: Τα παραδοσιακά ντονατσάκια που τρώνε στη Ρουμανία
Το Gogoși (γκογκόσι) είναι ένας είδος ντόνατ ή λουκουμά που παρασκευάζεται και καταναλώνεται στη Ρουμανία. Είναι φτιαγμένο με μείγμα ζύμης που αρωματίζεται με εκχύλισμα βανίλιας και τριμμένη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και στη συνέχεια τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Το παραδοσιακό γκογκόσι παρασκευάζεται χωρίς μαγιά ή βούτυρο και το μείγμα της ζύμης προστίθεται σε καυτό λάδι […]
Bomboloni: Οι λουκουμάδες που τρώνε στην Ιταλία το καρναβάλι
Τα ιταλικά τηγανητά ντόνατς ή λουκουμάδες γνωστά ως Bomboloni (μπομπολόνι) είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της εποχής του Καρναβαλιού, αλλά στις μέρες μας μπορούν να παρασκευαστούν όλο το χρόνο. Παρόλο που λέγεται ότι τα bomboloni είναι Τοσκανικής προέλευσης, πωλούνται συνήθως ως σνακ σε πολυάριθμες παστιτσερίες, αρτοποιεία και καφετέριες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, στην […]
Ciambella: Το κλασσικό κέικ με την τρύπα στη μέση που τρώνε οι Ιταλοί
Το Ciambella είναι ένα παραδοσιακό κέικ με μορφή δαχτυλιδιού από την Ιταλία που αρωματίζεται με ξύσμα λεμονιού και μερικές φορές ένα γλυκό, φρουτώδες λικέρ. Έχει στρογγυλό σχήμα με τρύπα στη μέση, είναι μαλακό σαν αφρός, πεντανόστιμο και μυρωδάτο με απαλή γεύση. Για γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, το ciambella φτιάχνεται συνήθως από μια […]
Shoofly Pie: Η γλυκιά πίτα με μελάσα από την Πενσυλβάνια που τρώνε οι Ολλανδοί
Η Shoofly Pie είναι μια σπεσιαλιτέ της νοτιοανατολικής Πενσυλβάνια. Αυτή η παχύρρευστη, σκούρα πίτα είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός μιας πλούσιας γέμισης με μελάσα, καστανή ζάχαρη, βούτυρο και μια τραγανή, εύθρυπτη επικάλυψη. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευσή της: η μία λέει ότι η γέμιση ήταν τόσο γλυκιά που έπρεπε να απομακρύνονται οι μύγες καθώς την […]
Tartufo: Το παγωμένο γλυκό από την Ιταλία που μοιάζει με θόλο
Το Tartufo είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο από την Ιταλία σε σχήμα θόλου που παρασκευάζεται με διάφορες γεύσεις gelato που σμιλεύονται γύρω από διαφορετικές γεμίσεις. Αν και το αυθεντικό tartufo προέρχεται από την Pizzo και συνδυάζει γέμιση μαύρης σοκολάτας, παγωτό φουντούκι και σκόνη κακάο, αυτό το κλασικό γλυκό σήμερα κυκλοφορεί σε μια σειρά από μοντέρνες εκδόσεις […]
Sernik: Το cheesecake από την Πολωνία με σταφίδες και ζελέ φρούτων
Στην Πολωνία φτιάχνουν ένα πλούσιο, κρεμώδες cheesecake που ονομάζεται Sernik. Το Sernik είναι ένα cheesecake από την Πολωνία, που προέρχεται από παλιές χριστιανικές και εβραϊκές παραδόσεις. Φτιάχνεται με αυγά, ζάχαρη και twaróg – ένα είδος τυροπήγματος που χρησιμοποιείται σε επιδόρπια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι το sernik έχει τις ρίζες του στον 17ο αιώνα, […]
Chiffon cake: Το αφράτο, πανάλαφρο κέικ που είναι αέρινο σαν αφρός
Το chiffon cake είναι πανάλαφρο και αέρινο σαν αφρός. Είναι πλούσιο σε γεύση και αφράτο, έτσι αποκλείεται να φας μόνο ένα κομμάτι. Αυτό το αέρινο κέικ από παντεσπάνι επινοήθηκε το 1927 από τον Χάρι Μπέικερ, έναν ασφαλιστικό πωλητή στην Καλιφόρνια που έγινε αρτοποιός. Κράτησε τη συνταγή μυστική για 20 χρόνια έως ότου την πούλησε στην […]
Ροξάκια: Τα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκάκια που λατρεύουν στη βόρεια Ελλάδα
Τα ροξάκια, ανήκουν στα πολίτικα, σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζουν και είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά ανατολίτικα γλυκά. Γλυκά της Ανατολής είναι τα γλυκά από τη Πόλη και την Σμύρνη που οι συνταγές τους διασώθηκαν μέσω της προφορικής παράδοσης και που η γεύση τους συνδέεται με βιώματα και συναισθήματα και κάθε συνταγή έχει την […]
Αρμενοβίλ: Το ημι-παγωμένο γλυκό της Θεσσαλονίκης με το γαλλικό όνομα
Το Armenonville ή Αρμενοβίλ είναι ένα ιστορικό γλυκό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη. Το εμβληματικό και μοναδικό στο είδος του παγωμένο γλύκισμα είναι στην ουσία ένα σεμιφρέντο και μοιάζει με παγωτό. Το όνομά του μοιάζει γαλλικό και συνδέεται με την παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων στην πόλη, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. […]