Koláče: Το λαχταριστό και αφράτο γλυκό ρολό με φρούτα από την Τσεχία

Koláče: Το λαχταριστό και αφράτο γλυκό ρολό με φρούτα από την Τσεχία

Το Koláče ή kolache (πληθυντικός: kolaches) είναι ένα γλυκό ρολό με ζύμη από την Τσεχία που παραδοσιακά ολοκληρώνεται με δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνου, τυρί ή παπαρουνόσπορους.

Οι σύγχρονες επικαλύψεις μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα όπως βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, λεμόνι, ανανάδες ή σταφίδες.

Το όνομά του προέρχεται από την τσέχικη λέξη kola, που σημαίνει τροχοί, που αναφέρεται στο παραδοσιακό, στρογγυλό σχήμα του γλυκού.

Το γλυκό ξεκίνησε το 1700 στην Τσεχία, όπου τα στρογγυλά ψωμιά είναι μερικά από τα πρώτα τελετουργικά φαγητά, που συνήθως συμβολίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι.

Με πολλούς Τσέχους που μετανάστευσαν στο Τέξας στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το koláče απέκτησε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σήμερα υπάρχουν πολλά τσεχοαμερικανικά φεστιβάλ koláče σε όλη τη χώρα.

Αν και πολλοί Τσέχοι επιμένουν να ετοιμάζουν το δικό τους koláče στο σπίτι, έχει γίνει εμπορικό προϊόν στην Αμερική, που πωλείται σε πολλά αρτοποιεία, καταστήματα με ντόνατ, ακόμη και σε ορισμένα εστιατόρια.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση