Šakotis: Το ιδιαίτερο κέικ από τη Λιθουανία που μοιάζει με δέντρο

Šakotis: Το ιδιαίτερο κέικ από τη Λιθουανία που μοιάζει με δέντρο

Γνωστό ως sękacz στην Πολωνία, šakotis στη Λιθουανία και bankucha στη Λευκορωσία, αυτό το διάσημο κέικ δέντρου αποτελεί ζωτικό μέρος της παραδοσιακής πολωνικής, λιθουανικής και λευκορωσικής κουζίνας.

Παρασκευασμένο με ένα παχύρρευστο κουρκούτι που χύνεται επανειλημμένα πάνω από μια περιστρεφόμενη οριζόντια σούβλα, το κέικ συχνά ψήνεται αργά στο φούρνο, ή πιο παραδοσιακά – πάνω σε ανοιχτή φωτιά.

Είναι ένα κέικ από βούτυρο, ασπράδια και κρόκους αυγών, αλεύρι, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, μαγειρεμένο σε περιστρεφόμενη σούβλα σε φούρνο ή σε ανοιχτή φωτιά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το κρεμώδες κουρκούτι αυγών στάζει αργά στα πλαϊνά, δημιουργώντας ένα αναγνωρίσιμο σχήμα αυτής της γλυκιάς απόλαυσης.

Αν και συνήθως θεωρούνται το ίδιο κέικ, το sękacz, το šakotis και το bankucha μοιράζονται ορισμένες διαφορές.

Το sękacz συνήθως περιγράφεται ως η πιο απαλή, πιο λεπτή εκδοχή, ενώ τα šakotis και bankucha τείνουν να είναι πιο πυκνά και πιο διακοσμητικά.

Ανεξάρτητα από την αμφισβητήσιμη προέλευσή του, αυτό το δημοφιλές επιδόρπιο είναι πηγή υπερηφάνειας και για τις τρεις χώρες, που συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται σε διάφορες ειδικές περιστάσεις.

Το κέικ έγινε δημοφιλές τον 19ο αιώνα στην πρώην επικράτεια της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας (1569-1791). Η προέλευσή του σχετίζεται με το baumkuchen στη γερμανική κουζίνα. Η πρώτη συνταγή στην Πολωνική – Λιθουανική – Λευκορωσική περιοχή δημοσιεύτηκε στο Βίλνιους από τον Jan Szyttler το 1830 (το γαστρονομικό βιβλίο “Kucharz dobrze usposobiony…”).

Το όνομά του σημαίνει «κέικ δέντρου» λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός του (συχνά είναι κωνικό, σαν πεύκο και με τις σταγόνες σαν κλαδιά) και «δαχτυλίδια δέντρων» στο εσωτερικό του.

Μπορεί να διακοσμηθεί με στολίδια σοκολάτας και λουλουδιών, αλλά συχνά σερβίρεται σκέτο. Το Šakotis είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιδόρπια στους λιθουανικούς εορτασμούς, ειδικά σε γάμους ή άλλες ειδικές περιστάσεις όπως το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα.

Ήταν το γλυκό που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τη Λιθουανία στην πρωτοβουλία Café Europe της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ημέρα της Ευρώπης 2006.

Τον Μάιο του 2015, στο Druskininkai της Λιθουανίας, καταρρίφθηκε το ρεκόρ του μεγαλύτερου šakoti με 372 εκατοστά ύψος και 85,8 κιλά βάρος.

Το 2006, το Masurian sękacz συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των παραδοσιακών προϊόντων της Βοεβοδείας Warmian-Masurian στην Πολωνία.

Το 2019, η συνταγή bankukha από την Porazava συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκορωσίας. Στη βορειοδυτική Λευκορωσία, το bankukha είναι γνωστό ως γαμήλια τούρτα από 60 κρόκους αυγών.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση