Hot Cross Buns: Τα ψωμάκια με τον σταυρό που τρώνε στην Αγγλία το Πάσχα

Hot Cross Buns: Τα ψωμάκια με τον σταυρό που τρώνε στην Αγγλία το Πάσχα

Τα hot cross buns παραδοσιακά παρασκευάζονται και τρώγονται τη Μεγάλη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Αυτά τα ζεστά τσουρέκια είναι διακριτικά γλυκά καρυκευμένα ψωμάκια που παρασκευάζονται με πλούσια ζύμη μαγιάς που είναι γεμάτη με ξηρούς καρπούς. Η κορυφή τους σημειώνεται με ένα σταυρό, που συνήθως φτιάχνεται με ζύμη από κρούστα, μείγμα αλευριού και νερού ή ζάχαρη άχνη.

Αν και οι θεωρίες αφθονούν, η ακριβής προέλευση των τσουρεκιών καλύπτεται από μυστήριο. Συσχετίζονται με Ρωμαίους και Σάξονες, οι οποίοι έφτιαχναν παρόμοια κουλούρια με σταυροειδή σημάδια για να τιμήσουν την Eostre – τη θεά του φωτός. Ωστόσο, συνδέονται κυρίως με τη χριστιανική λαογραφία.

Εκτός από τον σταυρό που συμβολίζει τη σταύρωση, λέγεται συχνά ότι η έντονη χρήση μπαχαρικών σημαίνει τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την ταρίχευση του Χριστού μετά το θάνατό του. Το σίγουρο είναι ότι τα κουλούρια είχαν ήδη τεράστια δημοτικότητα τον 16ο αιώνα, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Α περιόρισε την πώλησή τους αποκλειστικά στα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τη Μεγάλη Παρασκευή καθώς πίστευαν ότι τα ψωμάκια είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο περιορισμός είχε μικρή επίδραση και σύντομα ανακλήθηκε. Σήμερα, τα hot cross buns είναι παγκοσμίως γνωστά και τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Η παραδοσιακή εκδοχή είναι διάστικτη με σταφίδες και καρυκευμένη με κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι, αλλά τροποποιείται εύκολα και προσαρμόζεται στη γεύση.

Τα ψωμάκια μπορείτε να τα απολαύσετε ως γλυκιά ή αλμυρή απόλαυση. Μπορούν να σερβιριστούν σκέτα ή φρυγανισμένα, με βούτυρο, μαρμελάδα ή οποιαδήποτε άλλη προαιρετική επικάλυψη.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση