Εκμέκ με Τσουρέκι

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

Υλικά για την βάση

  • 1 τσουρέκι 500 γρ. περίπου

Υλικά για το σιρόπι

  • 300 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 4-5 φλούδες πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικά)

Υλικά για την κρέμα

  • 500 ml γάλα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεσαία αυγά
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. ΙΟΝ PATISSERIE λευκή σοκολάτα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια

Υλικά για την σαντιγί

  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση για την βάση
Σε ένα ταψάκι 25 επί 35 εκατοστών περίπου, απλώνουμε το τσουρέκι που έχουμε κόψει σε
φέτες (περίπου δυό πόντους πάχος). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις
αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας, μέχρι να πάρουν μια βράση και
αμέσως μετά το κατεβάζουμε.

Μόλις το τσουρέκι μας ψηθεί, το περιχύνουμε με το σιρόπι μας και το αφήνουμε στην άκρη. Δεν παίζει ρόλο αν κάποιο από τα δύο είναι ζεστό ή κρύο.

Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, την βανίλια, το ξύσμα και τα
ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο πριν να πάρουν βράση.

Έπειτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά τα αυγά με το κορν φλάουρ και αμέσως μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα μας στην κατσαρόλα που είχαμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, ανακατεύοντας μέχρι
να λιώσει καλά.

Έπειτα αδειάζουμε αμέσως την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι και σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

Εκτέλεση για την σαντιγί
Στο μίξερ με το σύρμα, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη
βανίλια μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.

Όταν κρυώσει το εκμέκ, απλώνουμε την σαντιγί μας με ένα κουτάλι ή μια παλέτα ή και με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα ή φυστίκι Αιγίνης.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

7 Responses to Εκμέκ με Τσουρέκι

  1. Georgina Geo 20 Απριλίου, 2021 at 10:12 πμ #

    Πανέξυπνη ιδέα για το τσουρέκι που θα μας περισσέψει!!ευχαριστουμε!!

  2. Konstantina M. 20 Απριλίου, 2021 at 10:40 πμ #

    Επικό γλυκό!!!Δημητρη Σε Ευχαριστουμε!

  3. Παναγιώτης 5 Μαΐου, 2021 at 5:35 πμ #

    Πωπωπω τί ωραίο θα το κάνω

  4. Sevy 24 Απριλίου, 2022 at 8:40 μμ #

    Το έφτιαξε η ξαδέρφη μου για το Πασχαλινό τραπεζι … απλά έπαθαν Όλοι πλάκα!!! Της ζητούσαν όλοι τη συνταγή!

  5. Baso Kantzou 18 Μαΐου, 2022 at 7:59 πμ #

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ ΤΟ ΦΙΑΧΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ

  6. Ελένη 25 Απριλίου, 2023 at 11:16 πμ #

    Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά…. στο εκμέκ με το τσουρέκι δεν χρειάζεται μαστίχα Χίου η καί κανέλα να τό δώσει άρωμα?

  7. Αναστασία 19 Μαΐου, 2023 at 2:52 μμ #

    Πολύ ωραίο και εύκολο τελικά. Σε ευχαριστούμε. Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου

Αφήστε μια απάντηση