Torta Caprese: Το ιταλικό κέικ σοκολάτας που γίνεται χωρίς αλεύρι

Torta Caprese: Το ιταλικό κέικ σοκολάτας που γίνεται χωρίς αλεύρι

Το Torta Caprese είναι ένα κέικ μαύρης σοκολάτας που φτιάχνεται χωρίς καθόλου αλεύρι και προέρχεται από την Ιταλία.

Αυτή η σπεσιαλιτέ του ιταλικού νησιού Κάπρι αποτελείται από μαύρη σοκολάτα, αυγά, ζάχαρη, αμύγδαλα ή φουντούκια και βούτυρο.

Χαρακτηρίζεται από την πυκνή σοκολατένια υφή του και μια στρώση ζάχαρης άχνης από πάνω.

Το κέικ που πήρε το όνομά του από το ιταλικό νησί Κάπρι, είναι ευρέως γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νάπολη της Ιταλίας.

Το κέικ συχνά γαρνίρεται με μισοκομμένες φράουλες ή σμέουρα, ενώ οι εκδοχές του εστιατορίου συχνά σερβίρονται με μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πλάι.

Αν και η προέλευση του torta Caprese είναι αρκετά θολή, πολλοί πιστεύουν ότι επινοήθηκε κατά λάθος, όταν ένας μάγειρας άφησε έξω το αλεύρι από μια συνταγή. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από τη βιομηχανία φιλοξενίας του Κάπρι, η οποία εξυπηρετούσε τους τουρίστες.

Σήμερα, είναι ένα σημαντικό μέρος πολλών ιταλικών εορτασμών και ειδικών εκδηλώσεων.

Μια ιστορία υποδηλώνει ότι το torta caprese δημιουργήθηκε όταν η Αυστριακή σύζυγος του βασιλιά της Νάπολης ζήτησε ένα κέικ Sacher (αυστριακό κέικ σοκολάτας), οι Ναπολιτάνοι σεφ αυτοσχεδίασαν χρησιμοποιώντας ένα τυπικό νεοπολίτικο συστατικό, τα αμύγδαλα.

Μια άλλη μη ιστορία υποδηλώνει ότι το torta caprese δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920, όταν ένας αρτοποιός που εκπλήρωσε την παραγγελία ενός τουρίστα για ένα κέικ αμυγδάλου ξέχασε κατά λάθος να προσθέσει αλεύρι – με αποτέλεσμα να γίνεται μια μαλακή και τραγανή ταυτόχρονα λιχουδιά.

Μια άλλη αφήγηση αποδίδει τη συνταγή σε δύο Αυστριακές γυναίκες που κληρονόμησαν έναν ξενώνα στη Marina Piccola του Κάπρι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, το Strandpension Weber, από τον August Weber (1846–1928) που γεννήθηκε στο Μόναχο.

Παρά την αβεβαιότητα γύρω από την προέλευσή του, το torta caprese ονομάστηκε «uno dei pasticci più fortunati della storia» («ένα από τα πιο τυχερά λάθη της ιστορίας»).

Με πολλές παραλλαγές, η βασική συνταγή συνδυάζει μαλακωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με ζάχαρη και στη συνέχεια κρόκους αυγών. Μόλις ενωθούν, προστίθενται τα υπόλοιπα υλικά, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, η σοκολάτα (λιωμένη με μπεν μαρί) και τα χτυπημένα ασπράδια αυγών.

Μετά το ψήσιμο, το κέικ έχει ένα υγρό εσωτερικό με ένα λεπτό, σκληρό εξωτερικό, συνήθως πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Μερικές φορές φτιάχνεται με μικρή ποσότητα Strega ή άλλο λικέρ.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση