Dobostorta: Το κέικ καραμέλας από την Ουγγαρία που φτιάχτηκε για να κρατάει περισσότερο

Dobostorta: Το κέικ καραμέλας από την Ουγγαρία που φτιάχτηκε για να κρατάει περισσότερο

Το Dobostorta ή Dobos torte είναι ένα στρογγυλό κέικ που αποτελείται από έξι λεπτές στρώσεις παντεσπάνι και πέντε στρώσεις βουτυρόκρεμα σοκολάτας.

Ως μια προσπάθεια να φτιάξει ένα κέικ που θα μπορούσε να διατηρηθεί περισσότερο από το συνηθισμένο, ο Ούγγρος ζαχαροπλάστης με το όνομα József C. Dobos, ιδιοκτήτης ντελικατέσεν στη Βουδαπέστη, παρουσίασε για πρώτη φορά το Dobostorta στην Εθνική Γενική Έκθεση της Βουδαπέστης το 1885.

Ο αυτοκράτορας Φραντς Ιωσήφ Α’ και η αυτοκράτειρα Ελισάβετ ήταν από τους πρώτους που το γεύτηκαν. Η τούρτα έγινε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη, τόσο για την αντοχή της μέσω της αποστολής όσο και για τη μοναδική της εμφάνιση. Με την επίπεδη, γυαλιστερή, γυαλισμένη καραμέλα στην κορυφή του, ήταν απλό αλλά κομψό κέικ, σε αντίθεση με τα πιο περίπλοκα κέικ της εποχής.

Η χρήση της εκλεκτής βουτυρόκρεμας σοκολάτας ήταν πολύ λίγο γνωστή εκείνη την εποχή, επειδή οι γεμίσεις κέικ και τα παγωμένα κέικ φτιάχνονταν συνήθως με μαγειρεμένη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί. Ο Dobos είχε ανακαλύψει τη βουτυρόκρεμα ενώ ταξίδευε στη Γαλλία, όμως εφηύρε το μείγμα του κέικ.

Η κρέμα περιείχε βούτυρο κακάο για επιπλέον απαλότητα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, η τούρτα μιμήθηκε συχνά, αλλά δεν αναπαρήχθη ποτέ. Ο Dobos ταξίδεψε σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να παρουσιάσει την τούρτα του και σύντομα άρχισε να εξάγει το προϊόν σε ειδικά σχεδιασμένα ξύλινα κουτιά.

Κοντά στο τέλος της καριέρας του, το 1906, δώρισε τη συνταγή του στο Σωματείο Ζαχαροπλαστικής και Μελιτοπαραγωγών.

Για να μην στεγνώσει, το κέικ έχει επίσης ένα αστραφτερό στρώμα σκληρής καραμέλας από πάνω, ενώ τα πλαϊνά συχνά καλύπτονται με αλεσμένους ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, κάστανα, καρύδια ή αμύγδαλα.

Πριν σκληρύνει, το στρώμα της καραμέλας κόβεται σε φέτες με ένα ειδικό μαχαίρι Dobos και τα κομμάτια καραμέλας τοποθετούνται στη συνέχεια πάνω από το κέικ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Dobostorta είχε εμπνεύσει τη δημιουργία της Νέας Ορλεάνης με γεύση σοκολάτας ή λεμονιού, γνωστή ως κέικ doberge, η οποία φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 από τον Beulah Ledner.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση