Île flottante: Το γλυκό από τη Γαλλία που μοιάζει με πλωτό νησί

Île flottante: Το γλυκό από τη Γαλλία που μοιάζει με πλωτό νησί

Το Île flottante ή το «πλωτό νησί» είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που προέρχεται από τη Γαλλία.

Αποτελείται από μαρέγκες που είναι ποσέ σε κρέμα βανίλιας και συχνά ολοκληρώνεται με σάλτσα καραμέλας και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Οι μαρέγκες συνήθως παρασκευάζονται από χτυπημένα ασπράδια αυγών, ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας.

Αυτό το κλασικό επιδόρπιο είναι ένα από τα βασικά του γαλλικού comfort food, αν και είναι δημοφιλές διεθνώς, μερικές φορές με μικρές αλλαγές και παραλλαγές, σε χώρες όπως η Αυστρία (Schneenockerln), η Ουγγαρία (Madártej), η Κροατία και η Σερβία (šnenokle) και η Ιταλία ( uova di neve).

Στη Γαλλία, σερβίρεται συνήθως σε μπιστρό, καντίνες και μοντέρνα εστιατόρια. Αν και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές επιδόρπιο, ο εφευρέτης του παραμένει ακόμα άγνωστος.

Μια επιστολή του 1771 από τον Benjamin Franklin ανέφερε «Στο δείπνο είχα ένα πλωτό νησί». Ένα αμερικανικό βιβλίο μαγειρικής του 1847 αναφέρει το πλωτό νησί ως επιδόρπιο εορτασμού της 4ης Ιουλίου.

Ελαφρύ, αφράτο και χαμηλό σε λιπαρά, το «πλωτό νησί» πιστεύεται ότι έχει την καλύτερη γεύση όταν σερβίρεται κρύο (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε θερμοκρασία δωματίου) μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αν και μπορεί να καταναλωθεί μόνο του, ως νόστιμο μεσημεριανό κέρασμα.

Σύμφωνα με τη Larousse Gastronomique, το επιδόρπιο σερβιρίστηκε λίγο πριν εκδοθελι η εγκυκλοπαίδεια το 1938, και οι συγγραφείς της εξέφρασαν τη λύπη τους επειδή το πιάτο είναι «εξαιρετικό». Η εκδοχή που καταγράφηκε στο Larousse Gastronomique έγινε με μπαγιάτικα μπισκότα Savoy κομμένα σε λεπτές φέτες και εμποτισμένα σε kirsch και μαρασκίνο, στρωμένα με μαρμελάδα βερίκοκου και μια γαρνιτούρα από ψιλοκομμένα αμύγδαλα και σταφίδες. Τα στρώματα συναρμολογήθηκαν για να σχηματίσουν ένα είδος κέικ που ήταν παγωμένο με κρέμα σαντιγί, με κρέμα κρέμας ή πουρέ μούρων περιχυμένο πάνω από το σύνολο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση