Κουλουράκια: Τα αγαπημένα παραδοσιακά μπισκότα που φτιάχνουμε το Πάσχα

Κουλουράκια: Τα αγαπημένα παραδοσιακά μπισκότα που φτιάχνουμε το Πάσχα

Οι γιορτές μας στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το οικογενειακό τραπέζι και τα εκλεκτά εδέσματα που απολαμβάνουμε κατά τις εορταστικές περιόδους.

Αλμυρά και γλυκά πιάτα έχουν την τιμητική τους και φτιάχνονται με μεράκι και αγάπη από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες αλλά και εμάς τους ίδιους.

Η περίοδος του Πάσχα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως και τα Χριστούγεννα, έχουμε συγκεκριμένα φαγητά και γλυκά που φτιάχνουμε και τρώμε όλοι μαζί.

Το απόλυτο «γλυκό σνακ» του Πάσχα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα πασχαλινά κουλουράκια.

Τα κουλουράκια είναι τα ελληνικά μπισκότα που κουβαλούν μαζί τους μεγάλη παράδοση.

Έχουν ιστορία και υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη, παραλλαγές, διαφορετικές μορφές και υλικά, που χάνουμε το μέτρημα.

Κουλουράκια μπορούμε να φάμε όλο τον χρόνο, σαν βούτημα στο ρόφημά μας, είτε στο πρωινό είτε στο απογευματινό μας.

Τα πασχαλινά κουλουράκια όμως ξεχωρίζουν και ξέρουμε ότι όταν η μαμά αρχίζει να τα πλάθει, πλησιάζει η γιορτή του Πάσχα.

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι είναι στρογγυλά είτε σε σχήμα πλεξίδας ή ελικοειδές και τις περισσότερες φορές είναι αλειμμένα με αυγό, που τους δίνει αυτή τη γυαλιστερή υφή στην επιφάνειά τους.

Φτιάχνονται με αλεύρι, αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, άρωμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού, baking powder και πολλές φορές αμμωνία κ.α.

Υπάρχουν και τα νηστίσιμα κουλουράκια που μπορείς να απολαύσεις κατά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και γίνονται με λάδι.

Ιδιαίτερα αγαπητά είναι και τα Σμυρναίικα κουλουράκια με το ιδιαίτερο σχήμα τους.

Τα κουλούρια εικάζεται ότι έλκουν την καταγωγή τους από τη μινωική εποχή. Παρασκευάζονταν σε σχήμα όφεως, καθώς οι Μινωίτες είχαν σε υψηλή εκτίμηση τα φίδια για τις θεραπευτικές τους ικανότητες.

Παραλλαγές των κουλουριών τρώμε όλο τον χρόνο, είτε σκέτα, με πορτοκάλι ή λεμόνι, είτε πιο περίπλοκα με σοκολάτα και άλλα υλικά.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση