Tartines: Το ανοιχτό σάντουιτς από τη Γαλλία που γίνεται τέλειο brunch

Tartines: Το ανοιχτό σάντουιτς από τη Γαλλία που γίνεται τέλειο brunch

Το ανοιχτό σάντουιτς, γνωστό και ως σάντουιτς ανοιχτού προσώπου, βάση ψωμιού, πιατέλα ψωμιού ή tartine, αποτελείται από μια φέτα ψωμί ή τοστ με ένα ή περισσότερα υλικά από πάνω. Έχει τη μισή ποσότητα ψωμιού από ένα τυπικό κλειστό σάντουιτς.

Κατά την έναρξη του Μεσαίωνα, λεπτές πλάκες χοντροκομμένου ψωμιού που ονομάζονταν “trenches” (στα τέλη του 15ου αιώνα στα αγγλικά) ή, στο γαλλικό παράγωγό του, “trenchers“, χρησιμοποιήθηκαν ως πιάτα. Στο τέλος του γεύματος, το ποτισμένο με φαγητό πιάτο έτρωγε ο εστιάτορας (από το οποίο παίρνουμε την έκφραση «trencherman»), ή ίσως το ταΐζαν σε έναν σκύλο ή το φυλάγονταν για ζητιάνους. Τα trenchers ήταν προάγγελοι των σάντουιτς με ανοιχτό πρόσωπο όσο και των πιατικών μιας χρήσης.

Ένας άμεσος πρόδρομος του αγγλικού σάντουιτς μπορεί να βρεθεί στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, όπου ο φυσιοδίφης John Ray παρατήρησε ότι στις ταβέρνες κρέμονταν βοδινό κρέας από τα δοκάρια «τα οποία κόβουν σε λεπτές φέτες και τρώνε με ψωμί και βούτυρο στρώνοντας τις φέτες πάνω στο βούτυρο». Αυτές οι επεξηγηματικές προδιαγραφές αποκαλύπτουν ότι το ολλανδικό belegd broodje, σάντουιτς με ανοιχτό πρόσωπο, ήταν ακόμη άγνωστο στην Αγγλία.

Τα ανοιχτά σάντουιτς επιτρέπουν μια διάταξη διαφορετικών τύπων σάντουιτς που σερβίρονται με απογευματινό τσάι ή ως συνοδευτικό σε σαλάτες. Μπορούν να κοπούν σε φανταχτερά σχήματα τριγώνων, αστεριών, στρογγυλών και μισοφέγγαρων και να τακτοποιηθούν σε μια ελκυστική πιατέλα για παρουσίαση. Συνηθισμένα υλικά για ανοιχτά σάντουιτς είναι η μαρμελάδα, οι ελιές, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το τυρί κρέμα, τα βραστά αυγά και το πιμιέντο. Οποιαδήποτε συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και χρώμα για να βελτιώσουν την παρουσίαση της πιατέλας με σάντουιτς.

Ένα ανοιχτό σάντουιτς περιλαμβάνει μια φέτα φρέσκου ψωμιού, με διαφορετικά αλείμματα, όπως βούτυρο, πατέ συκωτιού, αλείμματα τυριών, αλλαντικά όπως ψητό μοσχάρι, γαλοπούλα, ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, μοσχαρίσια γλώσσα, μορταδέλα, τυρί ή λουκάνικα όπως beerwurst ή kabanos , ψάρια όπως καπνιστός σολομός, gravadlax, ρέγγα, χέλι και γαρίδες και λαχανικά όπως πιπεριά, ντομάτα, ραπανάκι, κρεμμύδι και αγγούρι.

Ανοιχτά σάντουιτς καταναλώνονται στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία καθώς και άλλα μέρη της Ευρώπης και η Βόρεια Αμερική ως κανονικό πιάτο για πρωινό και δείπνο. Το τοστ προσφέρεται ως ορεκτικό για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο και ως ορεκτικό για επίσημα πάρτι.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε γαλλικές tartines με αλμυρά υλικά (αβοκάντο, αυγά, σολομός, σαλάτες κ.α.) αλλά και γλυκά topping, από φρούτα και ξηρούς καρπούς, έως σοκολάτα, καραμέλα κ.α, και είναι πολύ δημοφιλές πιάτο στο brunch.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση