Victoria Sponge: Το αγγλικό κέικ που είναι αφιερωμένο στη βασίλισσα Βικτώρια

Victoria Sponge: Το αγγλικό κέικ που είναι αφιερωμένο στη βασίλισσα Βικτώρια

Το Victoria sponge είναι ένα αγγλικό κέικ με στρώσεις γεμιστό με μαρμελάδα φρούτων (και μερικές φορές, σαντιγί) και αλλιώς ονομάζεται και «sandwich sponge».

Εφευρέθηκε από τους μάγειρες της βασίλισσας Βικτώριας τον 19ο αιώνα, όταν ήταν ένα από τα κύρια γλυκά πιάτα που σερβίρονταν στα πάρτι τσαγιού της βασίλισσας, μαζί με σάντουιτς και scones.

Η μαρμελάδα που χρησιμοποιείται στο Victoria Sponge είναι συνήθως μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα, αν και οι σύγχρονες παραλλαγές μερικές φορές περιλαμβάνουν μαρμελάδα βερίκοκο και δαμάσκηνο.

Η σαντιγί είναι μια προσθήκη του 20ου αιώνα στη γέμιση ενώ ορισμένοι, όπως το επίσημο Γυναικείο Ινστιτούτο, ισχυρίζονται ότι ένα αληθινό Victoria Sponge μπορεί να έχει μόνο γέμιση μαρμελάδας.

Η συνταγή εξελίχθηκε από το κλασικό κέικ με παντεσπάνι που παρασκευάζεται με ίσες αναλογίες αλεύρι, λίπος, ζάχαρη και αυγά. Η εφεύρεση του μπέικιν πάουντερ το 1843 από τον Άγγλο κατασκευαστή τροφίμων Alfred Bird στο Μπέρμιγχαμ επέτρεψε στο κέικ να φουσκώσει υψηλότερα από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό. Η συγγραφέας μαγειρικής Felicity Cloake γράφει ότι αυτή η εφεύρεση «γιορτάστηκε με ένα πατριωτικό κέικ», το Victoria Sponge.

Ένα Victoria sponge κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας μία από τις δύο μεθόδους. Η παραδοσιακή μέθοδος περιλαμβάνει την ανάμειξη της ζάχαρης με λίπος (συνήθως βούτυρο), την ανάμιξη με χτυπημένο αυγό, στη συνέχεια το αλεύρι και τέλος τον διογκωτικό παράγοντα στο μείγμα. Η σύγχρονη μέθοδος, με το ηλεκτρικό μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων, περιλαμβάνει απλώς το χτύπημα όλων των συστατικών μαζί μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Επιπρόσθετα, η σύγχρονη μέθοδος χρησιμοποιεί συνήθως έναν παράγοντα που αυξάνει επιπλέον τον όγκο και ορισμένες συνταγές απαιτούν ένα εξαιρετικά μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη. Αυτό το βασικό μείγμα κέικ έχει παρασκευαστεί σε μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές και πουτίγκες, συμπεριλαμβανομένων των cupcakes, του κέικ σοκολάτας και της πουτίγκας.

Σήμερα, το κέικ μπορεί να βρεθεί στις περισσότερες αγγλικές τσαγιέρες, όπου συνήθως πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και σερβίρεται σε φέτες.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση