Charlotte Russe: Η μεγαλοπρεπής γαλλική τούρτα με κρέμα, σαβαγιάρ και φρούτα

Charlotte Russe: Η μεγαλοπρεπής γαλλική τούρτα με κρέμα, σαβαγιάρ και φρούτα

To Charlotte Russe είναι ένα εντυπωσιακό κέικ-τούρτα με λευκή κρέμα, φρούτα και σαβαγιάρ που βρίσκουμε στη Γαλλία.

Αυτό το κέικ προήλθε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα ως παντεσπάνι (sponge cake) πιεσμένο σε ένα κομψό καλούπι, γεμισμένο με παχύρρευστη κρέμα ή κρέμα μπαβαρουάζ αρωματισμένη με μαγειρεμένα φρούτα, μπαχαρικά ή κονιάκ. Το κέικ λέγεται ότι εφευρέθηκε από τον διάσημο Γάλλο σεφ Μαρί-Αντουάν Καρέμ, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν τον πατέρα της γαλλικής κουζίνας.

Ενώ η προέλευση του ονόματος Charlotte συζητείται συχνά, ο Καρέμ πιθανότατα ονόμασε το κέικ του Russe για να τιμήσει τον Ρώσο εργοδότη του Τσάρο Αλέξανδρο Α‘ και συμπεριέλαβε επίσης μια συνταγή για το Charlotte à la Russe (αρχικά Charlotte à la Parisienne) στο βιβλίο μαγειρικής του 1815 «The Royal Parisian Pastry Cook and Confectioner».

Ένα πραγματικά αγαπημένο μεταξύ των Ευρωπαίων αριστοκρατών, αυτό το γλυκό έχει πάρει πολλές διαφορετικές παραλλαγές με την πάροδο του χρόνου, όπως το νόστιμο Charlotte Malakoff, γεμάτο με κρέμα αμυγδάλου με γεύση kirsch και διακοσμημένο με κρέμα σαντιγί και μούρα.

Αυτή η εκδοχή εφευρέθηκε το 1855, όταν οι γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις κέρδισαν μια μάχη εναντίον της Ρωσίας στον Κριμαϊκό πόλεμο. Το Charlotte όπως το ξέρουμε σήμερα είναι συνήθως πιο απλοποιημένο – ένα κέικ φτιαγμένο με σαβαγιάρ και γεμισμένο είτε με κρέμα, μους είτε με μείγμα σαντιγί και πουρέ φρούτων.

Μια άλλη δημοφιλής εναλλακτική είναι η λεγόμενη Charlotte Royale – έχει την ίδια γέμιση με την Charlotte Russe, αλλά αντικαθιστά την επένδυση από σαβαγιάρ με ελβετικές φέτες ρολού. Το Charlotte russe καλύπτεται συχνά με ζελέ και διακοσμείται με διάφορα φρούτα, καθιστώντας το ένα όμορφο και νόστιμο επιδόρπιο που ταιριάζει στον Τσάρο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση