Ακτινίδιο: Το φρούτο με τη μεγάλη θρεπτική αξία

Ακτινίδιο: Το φρούτο με τη μεγάλη θρεπτική αξία

Το ακτινίδιο ή κίουι είναι γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Ακτινιδιοειδών και προέρχεται από την Ασία.

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος έχουν χνούδι. Ο καρπός είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του είναι καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά μαύρα σποράκια.

Η Κίνα θεωρείται η πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το συναντάμε και σε περιοχές της Σιβηρίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Μαλαισίας. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι το Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis). Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία.

Η ονομασία κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, που είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου και ζει αποκλειστικά. Την ονομασία την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950, που είναι το είδος Ακτινίδιο το νόστιμο (Actinidia deliciosa).

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται την άνοιξη και η συγκομιδή μέσα Οκτωβρίου. Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό, υγρό καλοκαίρι.

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με κάθε άλλο φρούτο. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Συντελεί στη βελτίωση της όρασης, λόγω του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Το ακτινίδιο, εκτός από ότι τρώγεται σκέτο σαν φρούτο, γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, παγωτό σορμπέ ή ως προσθήκη σε άλλα γλυκά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

One Response to Ακτινίδιο: Το φρούτο με τη μεγάλη θρεπτική αξία

  1. Έλενα Κόκκινου 25 Νοεμβρίου, 2022 at 4:37 πμ #

    Το αγαπημένο μου φρούτο!,Μας δίνετε μία συνταγή για κρέμα ακτινίδιο ή τάρτα με επικάλυψη ακτινίδιο;

Αφήστε μια απάντηση