Γαστρονομία και ιστορία βαδίζουν συχνά χέρι-χέρι. Οι λάτρεις του καλού φαγητού αλλά και της ζαχαροπλαστικής ξέρουν ότι όλα τα πιάτα έχουν τη δική τους ιστορία. Έτσι και κάθε γλυκό έχει κάτι να μας πει.
Μία από τις πιο λαχταριστές τούρτες στον κόσμο είναι η Black Forest. Πρόκειται για ένα γλυκό με καταγωγή από την Γερμανία, όπου ονομάζεται «Schwarzwälder Kirschtorte», που σημαίνει ακριβώς το ίδιο.
Η διάσημη τούρτα πήγε το όνομά της από μια οροσειρά στα νοτιοδυτικά της χώρας, το Schwarzwald, που σημαίνει κυριολεκτικά «μαύρο δάσος». H ορεινή περιοχή φημίζεται για το απόσταγμα κερασιού (λικέρ) kirsch (kirschwasser) που χρησιμοποιείται στην δημιουργία της συγκεκριμένης τούρτας.
Η τούρτα αποτελείται από πολλές στρώσεις παντεσπάνι σοκολάτας, σαντιγί και κεράσια. Η αφράτη, πεντανόστιμη τούρτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως στην Αυστρία και την Ελβετία.
Ο ζαχαροπλάστης Josef Keller (1887–1981) ισχυρίζεται ότι ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο «Schwarzwälder Kirschtorte», το 1915 στο διακεκριμένο Café Agner, κάτι που όμως δεν έχει διασταυρωθεί.
Το γλυκό αναφέρθηκε γραπτώς για πρώτη φορά το 1934. Ήταν συνδεδεμένο με το Βερολίνο και ήταν διαθέσιμο κυρίως σε high-class ζαχαροπλαστεία.
No comments yet.