Κρουασάν: Το αφράτο γαλλικό σνακ που κατάγεται από την Αυστρία

Κρουασάν: Το αφράτο γαλλικό σνακ που κατάγεται από την Αυστρία

Κρουασάν: Μια λέξη, τόσα ευχάριστα συναισθήματα. Μεγαλώσαμε τρώγοντας αφράτα, πεντανόστιμα κρουασάν με βούτυρο και σοκολάτα.

Ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά σνακ που τρώγεται το πρωί αλλά και το απόγευμα μαζί με τον ρόφημά μας.

Είναι μυρωδάτα, ειδικά όταν είναι ζεστά, με το γλυκό ψωμάκι του να έχει μέσα φουσκωμένες κυψέλες, κάτι που το κάνει ακόμα πιο μαλακό και νόστιμο.

Το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, όπως φαίνεται, όμως , η αλήθεια για την καταγωγή του είναι διαφορετική. Το κρουασάν αποτελεί στην πραγματικότητα επινόηση των Αυστριακών.

Η ιστορία του ξεκινά το μακρινό 1683 όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι πολιόρκησαν για δεύτερη φορά την Βιέννη. Μαζί με τον τουρκικό στρατό υπήρχαν 5.000 «λαγουμιτζήδες» για να σκάψουν λαγούμια κάτω από τα τείχη της πόλης. Όταν ξεκίνησαν να σκάβουν όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν.

Οι βιεννέζοι φουρνάρηδες, που φούρνιζαν ήδη από τη νύχτα, άκουσαν τις αξίνες και ειδοποίησαν τον αυστριακό στρατό για την επίθεση, σώζοντας τη Βιέννη από την εισβολή. Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν αναγνώρισε την ήττα του και απέσυρε τα στρατεύματα.

Οι φουρνάρηδες τη Βιέννης αναδείχτηκαν έτσι σε ήρωες. Για να γιορτάσουν, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που να συμβολίζει τη νίκη τους έναντι των Τούρκων. Έφτιαξαν έτσι με τη βοήθεια της ζύμης ένα αρτοσκεύασμα, κάνοντας  μια καμπύλη σε σχήμα μισοφέγγαρου, κοροϊδεύοντας την ημισέληνο που αποτελεί σύμβολο των Τούρκων.

Έτσι γεννήθηκε το κρουασάν, το οποίο οι Αυστριακοί ονόμασαν «kipfel», που σημαίνει μισοφέγγαρο. Το γλυκό αρτοσκεύασμα έφτασε στη Γαλλία το 1770, όταν η Μαρία Αντουανέτα, που ήταν Αυστριακή, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο. Η βασίλισσα ζήτησε από τους σεφ να της φτιάξουν το αγαπημένο της γλυκό. Εκείνοι άλλαξαν λίγο τη συνταγή και έφτιαξαν το γλυκό σου γλυκό που ονόμασαν «croissant», που σημαίνει επίσης μισοφέγγαρο.

Το κρουασάν, από σύμβολο της αυστριακής νίκης, μετατράπηκε σε σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση