Όπως ήδη γνωρίζουμε, η γαλλική κουζίνα, που περιλαμβάνει την γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική, είναι μία από τις κορυφαίες του κόσμου.
Ειδικά, τα γλυκά από τη Γαλλία είναι διαδεδομένα σε όλο τον πλανήτη και λατρεύουμε να τα φτιάχνουμε και να τα απολαμβάνουμε.
Ένα όχι και τόσο γνωστό γλυκό είναι το Croquembouche (croque-en-bouche) ή Pièce montée («συναρμολογημένο κομμάτι»).
Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική φράση «croque en bouche», που σημαίνει «κάτι που τραγανίζει στο στόμα».
Πρόκειται για ένα γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από γεμιστές με κρέμα ζαχαροπλαστικής σφολιάτες choux (σαν αυτές του προφιτερόλ) σε σχήμα κώνου και ενωμένες με κλωστές καραμέλας.
Στην Ιταλία και τη Γαλλία, σερβίρεται συχνά σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες γιορτές και μοιάζει με τούρτα.
Μπορεί να διακοσμηθεί με άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, όπως κουφέτα, σοκολάτα και βρώσιμα λουλούδια. Μερικές φορές καλύπτεται με macarons ή ganache.
Η εφεύρεσή του αποδίδεται συχνά στον Antonin Carême, ο οποίος το είχε περιλάβει στο βιβλίο μαγειρικής του Le Pâtissier royal parisien του 1815, αλλά αναφέρεται ήδη από το 1806, στη μαγειρική εγκυκλοπαίδεια του André Viard Le Cuisinier Impérial και στο Antoine Beauvilliers 1815 L’Art du Cuisinier.
Στην εγκυκλοπαίδεια του Viard και σε άλλα πρώιμα κείμενα (π.χ. Grimod de La Reynière’s, Néo-physiologie du gout), περιλαμβάνεται σε λίστες με εντρέμ — περίτεχνα πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που σερβίρονταν μεταξύ των πιάτων κατά τη διάρκεια μεγάλων συμποσίων.
No comments yet.