Εσείς γνωρίζετε τη γλυκιά ιστορία της τούρτας των γενεθλίων;

Εσείς γνωρίζετε τη γλυκιά ιστορία της τούρτας των γενεθλίων;

Η τούρτα, την ημέρα των γενεθλίων μας είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς και είναι μια από τις γλυκές αναμνήσεις που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή.

Η τούρτα των γενεθλίων συνήθως περιλαμβάνει στοιχεία από τον χαρακτήρα του εορταζόμενου και φυσικά τις αγαπημένες τους γεύσεις.
Έχετε αναρωτηθεί όμως πότε και που ξεκίνησε το έθιμο της γενέθλιας τούρτας;

Η ιστορία του κέικ γενεθλίων ή του γλυκού ψωμιού ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος, έφτιαχναν ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν ένα ή περισσότερα αναμμένα κεριά, καθώς πίστευαν πως ο καπνός μεταφέρει τις προσευχές πιο γρήγορα στη θεά.

Ορισμένοι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν την προέλευση των γενέθλιων κεριών στους αρχαίους Έλληνες αλλά στους Γερμανούς του 17ου αιώνα και στην αντίληψη ότι ένα κερί πάνω στην γενέθλια τούρτα συμβολίζει το φως της ζωής.

Στις μέρες μας πολλοί λαοί τοποθετούν κεριά πάνω στο γενέθλιο γλυκό, ένα για κάθε χρόνο που κλείνει, πιστεύοντας ότι μια σιωπηλή ευχή πριν το σβήσιμό τους, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν τα κεριά σβήσουν όλα μαζί.

Η πρώτη τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, πιστεύεται ότι έγινε το μεσαίωνα στη Γερμανία. Οι Γερμανοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια των μικρών παιδιών, χρησιμοποίησαν την τούρτα και ονόμασαν τη γιορτή Kinderfest.

Αυτό το είδος τούρτας ονομάζεται Geburtstagorten και το 17ο αιώνα προστίθεται και η περίτεχνη διακόσμηση. Τα χρόνια περνούν, η ζαχαροπλαστική αποκτά νέες τεχνικές και διανθίζεται με την έννοια του food styling κι έτσι σήμερα πια η γενέθλια τούρτα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, με αμέτρητες επιλογές γεύσεων, κρεμών, υφών και διακοσμήσεων.

Όσο για το πασίγνωστο τραγουδάκι «Happy birthday», που τραγουδούν όλες οι αγγλόφωνες και μη χώρες καθιερώθηκε από την πρώτη δεκαετία του 1900 σαν μια ταυτόχρονη ευχή όλων των καλεσμένων για χαρούμενα γενέθλια του προσώπου που γιόρταζε.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση