Καμινάδα: Το γλυκό του Δούναβη που «μυρίζει» Χριστούγεννα

Καμινάδα: Το γλυκό του Δούναβη που «μυρίζει» Χριστούγεννα

Το τρντέλνικ (σλοβάκικα: trdelník), ή καμινάδα (chimney cake) στα ελληνικά λόγω του σχήματός του, είναι ένα παραδοσιακό σλοβάκικο κέικ και γλύκισμα, με αρχική προέλευση από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από την ουγγρόφωνη περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι επίσης γνωστό στις γαστρονομικές παραδόσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία (Kürtőskalács), η Τσεχία, η Αυστρία κ.α. Ονομάζεται και «γλυκό του Δούναβη», λόγω των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που διασχίζει.

Φτιάχνεται από ζύμη που της έχει δοθεί σχήμα κυλίνδρου με το τύλιγμά της γύρω από έναν πάσσαλο, επάνω στον οποίο ψήνεται και πασπαλίζεται με μείγμα καρυδιών και ζάχαρη. Στις μέρες μας, το τρντέλνικ έχει γίνει διάσημο ανάμεσα στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Το σκαλίκι τρντέλνικ (σλοβακικά: Skalický trdelník) καταχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 ως προϊόν Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίτηση καταχώρησης με τη λεπτομερή περιγραφή του προϊόντος δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2007 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγή του τρντέλνικ έχει μακρόχρονη παράδοση στην πόλη Σκαλίκα (Skalica) της Σλοβακίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Η αυθεντική συνταγή ήρθε στη Σκαλίκα στα τέλη του 18ου αιώνα από έναν μάγειρα του József Gvadányi, ενός Ούγγρου αποστρατευμένου στρατηγού. Μετέπειτα, η αυθεντική συνταγή βελτιώθηκε από τους κατοίκους της πόλης έως ότου πήρε την τελική σημερινή μορφή της, γνωστή ως σκαλίκι τρντέλνικ.

Η κοινότητα Σκάλικι Τρντέλνικ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2004 με στόχο να διατηρήσει την παράδοση της αυθεντικής παραγωγής του τρντέλνικ, που γίνεται με ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά. Η σλοβάκικη ονομασία «trdelník» προέρχεται από τη λέξη «trdlo», που είναι ο ξύλινος πάσσαλος στο οποίο τυλίγεται η ζύμη για να πάρει το κυλινδρικό σχήμα της και να ψηθεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση