Sablé: Τα βουτυρένια μπισκότα από τη Γαλλία που μοιάζουν με άμμο

Sablé: Τα βουτυρένια μπισκότα από τη Γαλλία που μοιάζουν με άμμο

Η Γαλλία έχει μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία αλλά και στην ζαχαροπλαστική, καθιστώντας τη γαλλική μία από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο.

Φημίζεται για τα γλυκά επιδόρπια και τα αρτοσκευάσματά της και κάθε είδους γλύκισμα, όπως τα μπισκότα.

Ένα από τα πιο κλασσικά βουτυρένια μπισκότα της Γαλλίας είναι τα sablé που προέρχονται από την περιοχή της Βρετάνης.

Αυτό το κλασικό στρογγυλό μπισκότο χαρακτηρίζεται από την αμμώδη/τριμμένη (sablé-σαμπλέ στα γαλλικά) υφή του, η οποία είναι αποτέλεσμα μεγάλων ποσοτήτων βουτύρου και κρόκων αυγών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Συγκεκριμένα, ο αρτοποιός ξεκινά τη διαδικασία τρίβοντας κρύο βούτυρο σε αλεύρι και ζάχαρη για να σχηματιστούν σωματίδια ζύμης μέχρι η υφή να μοιάζει με αυτή της τριμμένης φρυγανιάς ή της άμμου. Έτσι, θρυματίζονται και λιώνουν στο στόμα.

Τα μπισκότα sablé παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1670 στο Σαμπλέ-συρ-Σαρτ, όταν ο οικονόμος του πρίγκιπα Κοντέ του έφτιαξε μερικά κουλουράκια για ένα πάρτι, όπως αναφέρουν οι επιστολές της μαρκησίας του Σεβινιέ.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα ονόμασε σαμπλέ (sablé) προς τιμήν της μαρκησίας ντε Σαμπλέ, η οποία ήταν παρούσα στο πάρτι.

Τα μπισκότα μπορούν να αρωματιστούν με μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, αμύγδαλα, πράσινες πιπεριές ή ακόμη και τυρί όπως παρμεζάνα. Συνιστάται να τα σερβίρετε με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι.

Από τις πιο γνωστές συνταγές για σαμπλέ είναι αυτές του La Mère Poulard και τα μπισκότα του Saint-Michel και του Pont-Aven.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση