Κρεμ καραμελέ ή φλαν: Το διάσημο επιδόρπιο που εφηύραν οι Γάλλοι και λάτρεψαν οι Ισπανοί

Κρεμ καραμελέ ή φλαν: Το διάσημο επιδόρπιο που εφηύραν οι Γάλλοι και λάτρεψαν οι Ισπανοί

Τα γλυκά με κρέμα είναι από τα πιο διαδεδομένα σε όλον τον πλανήτη.

Είναι πολύ δημοφιλή καθώς γίνονται εύκολα και γρήγορα και έχουν υπέροχη γεύση. Είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που μπορεί να φάει ο καθένας χωρίς να βαρύνει.

Η κρέμα καραμελέ (Crème caramel ή crème renversée) είναι ένα από αυτά. Είναι ένα γλύκισμα που περιέχει γάλα, αυγά, ζάχαρη και καραμέλα.

Αποτελείται από μια κλασική κρέμα με την προσθήκη σιροπιού καραμέλας από πάνω. Μοιάζει αρκετά με το πολίτικο καζάν ντιπί αλλά και την κρεμ μπρουλέ. Συχνά, την συγχέουν με την κρεμ μπρουλέ που έχει όμως καμένη επιφάνεια και όχι καραμέλα.

Η κρέμα καραμελέ φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ήρθε μετά τον Εμφύλιο πόλεμο του 1945. Στις Ισπανόφωνες χώρες ονομάζεται και φλαν (flan) και είναι εξίσου διάσημη, κυρίως στην Ισπανία.

Η φλαν πήρε το όνομά της από το γαλλικό «flaon», που με τη σειρά του προέρχεται από το παλιό γερμανικό «flado», που σημαίνει «flat cake» (επίπεδο κέικ).

Οι Ισπανοί έφεραν την φλαν στο Μεξικό και από τότε έγινε ένα από τα αγαπημένα γλυκά πιάτα της περιοχής.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση