Κυδώνια: Το φρούτο του φθινοπώρου που είναι συνώνυμο της μαρμελάδας

Κυδώνια: Το φρούτο του φθινοπώρου που είναι συνώνυμο της μαρμελάδας

Το κυδώνι είναι ένα από τα φρούτα που μπορείς να βρεις αυτή την εποχή, με άρωμα φθινοπώρου και να βάλεις στη διατροφή σου καθώς είναι πολύ υγιεινό.

Έχει λευκοκίτρινη σάρκα, είναι σκληρός καρπός και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Είναι «αδελφάκι» των μήλων και των αχλαδιών και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τα κυδώνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και εμπεριέχουν πηκτίνη που τα καθιστά τέλεια για μαρμελάδες. Μάλιστα η λέξη «μαρμελάδα» σήμαινε αρχικά «πολτός/πάστα από κυδώνια» και προέρχεται από την πορτογαλική λέξη «marmelo» που θα πει «κυδώνι».

Η διατροφική αξία του είναι τεράστια, αφού περιέχει και θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά και έχουν πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Δυστυχώς το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό, όμως είναι οικονομικό και αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο είναι πεντανόστιμο.

Περιέχει θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, δύο σημαντικές ουσίες που ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Περιέχει και υψηλά ποσοστά πηκτίνης, μιας ουσίας που είναι χρήσιμη σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα.

Από τα κυδώνια φτιάχνονται ακόμη γλυκά κουταλιού, κομπόστες, ζελές, πελτές και κυδωνόπαστα. Ενισχύουν ακόμη τις μηλόπιτες στη γέμιση με τα μήλα, αλλά γίνονται και ψητά, με μέλι, καρύδια και κανέλα.

Το κυδώνι ήταν γνωστό ως «χρυσό μήλο» και συμβόλιζε τη γονιμότητα, τον έρωτα και την ευζωία στην αρχαία Ελλάδα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση