Μαρμελάδα: Όταν τα φρούτα γίνονται λαχταριστό άλειμμα για πρωινό

Μαρμελάδα: Όταν τα φρούτα γίνονται λαχταριστό άλειμμα για πρωινό

Λατρεύουμε την μαρμελάδα πάνω σε μια φέτα ζεστό ψωμί ή τραγανή φρυγανιά και μαλακό βούτυρο. Μεγαλώσαμε τρώγοντας τις μαρμελάδες της μαμάς ή της γιαγιάς, με γεύση από φρούτα όπως φράουλα, βερίκοκο, κεράσι κ.α.

Η μαρμελάδα είναι ένα είδος γλυκού αλείμματος που παρασκευάζεται από φρούτα βρασμένα με ζάχαρη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η πολτοποίηση του φρούτου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τσελεμεντέ, η μαρμελάδα ανήκει στην κατηγορία των γλυκών του κουταλιού μαζί με τους πελτέδες και τις κομπόστες.

Η μαρμελάδα διαφέρει, όμως, από το γλυκό του κουταλιού, το οποίο περιέχει κομμάτια του φρούτου σε πηκτό σιρόπι, από την κομπόστα η οποία περιέχει κομμάτια φρούτου σε αραιό σιρόπι και από τους ζελέδες και τους πελτέδες που αποτελούνται κυρίως από πηγμένο χυμό φρούτου.

Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική «malmelade» η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πορτογαλική «marmelada». Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum» το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».

Η μαρμελάδα, όπως όλα τα γλυκά που φτιάχνονται με φρούτα, ζάχαρη και νερό , χρησιμεύει στη συντήρηση και μακροπρόθεσμη χρήση των φρούτων μετά το τέλος της καρποφορίας τους, στην κατανάλωση φρούτων που δεν μπορούν να φαγωθούν ωμά, λόγω γεύσης αλλά και στην κατανάλωση τμημάτων του φρούτου όπως η φλούδα των εσπεριδοειδών.

Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρειάζεται η παρασκευή σιροπιού, αν τα φρούτα ή τα τμήματά τους που θα χρησιμοποιηθούν δεν περιέχουν αρκετό υγρό, όπως οι μαρμελάδες από φλούδες εσπεριδοειδών. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου νερό αν τα φρούτα ή τα τμήματά τους περιέχουν αρκετό, όπως στην παρασκευή μαρμελάδας από σάρκα μήλου.

Η επιτυχία στα γλυκά έγκειται στη διατήρηση  του χρώματος και της γεύσης των φρούτων. Παραλλαγές γίνονται προσθέτοντας τμήματα των φρούτων που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα, ώστε να μην υποστούν πολτοποίηση από το βράσιμο.

Όπως όλα τα γλυκά, η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα σε αποστειρωμένα βάζα. Σε αυτό, μπορεί να βοηθήσει και η προσθήκη γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί το γρήγορο ζαχάρωμα.

Η μαρμελάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα για το πρωινό, αλλά και ως συστατικό για τη δημιουργία άλλων γλυκών όπως η πάστα φλώρα ή το cheesecake.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

One Response to Μαρμελάδα: Όταν τα φρούτα γίνονται λαχταριστό άλειμμα για πρωινό

  1. Giulia 20 Αυγούστου, 2022 at 1:52 μμ #

    Μπράβο σας που δεν κολλάτε να κάνετε αναφορά και σε άλλον μάγειρα/ζαχαροπλάστη τον Τσελεμεντέ! Εγώ έμαθα να μαγειρεύω με Τσελεμεντέ και Παραδείση. Ποτέ δεν κατάφερα την μαρμελάδα! Κάνω όμως πάστα φλώρα από τα 17 μου της Παραδείση.

Αφήστε μια απάντηση