Ταχίνι: Το νηστίσιμο superfood με την απίθανη γεύση

Ταχίνι: Το νηστίσιμο superfood με την απίθανη γεύση

Το ταχίνι (tahina, αραβικά: طحينة) είναι μια λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο και ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, της Ελλάδας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.

Η λέξη είναι αραβική και σημαίνει «να αλέσει» ή «αλεύρι». 

Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους: από σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο.

Μπορεί να σερβιριστεί ως άλειμμα, βούτηγμα (ντιπ) μόνο του ή ως  συστατικό του χούμους, του baba ghanoush και του χαλβά.

Ακόμη, χρησιμοποιείται ως σος στις σαλάτες αλλά και ως γλυκαντικό υλικό σε πολλά, νηστίσιμα γλυκά.

Στην Ελλάδα, το ταχίνι χρησιμοποιείται ως επάλειψη στο ψωμί, είτε μόνο του είτε με μέλι ή μαρμελάδα. Βάζα από ταχίνι με μέλι ή με κακάο, είναι διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά καθώς και για την παρασκευή ταχινόσουπας, ταχινόπιτας, νηστίσιμης καρυδόπιτας και παγωτού.

Λόγω των ιδιοτήτων του, το ταχίνι έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή (super food), καθώς προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου σπόρου.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας.

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί καθώς περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση