Παστέλι: Ένα υγιεινό, θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες

Παστέλι: Ένα υγιεινό, θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες

Το παστέλι είναι ένα γλυκό σνακ που αποτελείται από σουσάμι και μέλι και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια.

Μας τα αγόραζαν οι γιαγιάδες μας όταν είμασταν παιδιά και πάντα το σπίτι μας ήταν γεμάτο από τέτοια.

Αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ με υψηλή διατροφική αξία και εξαιρετική πηγή ενέργειας, απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική δραστηριότητα.

Είναι ένα γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο.

Η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και που βασίζονται στη σύσταση του σησαμιού.

Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου ωςω «ίντριον», αλλά και ως σησαμούς ή σησαμάτον, γλύκισμα των Βυζαντινών.

Αναφέρεται ακόμη από τον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο).

Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό).

Εκτός από παστέλι με σουσάμι που είναι η αυθεντική και παραδοσιακή συνταγή, υπάρχουν και παστέλια με αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ή συνδυασμός.

Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Συνδέεται με την γονιμότητα και ακόμη σήμερα σε πολλά νησιά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση