Τα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης με την πλούσια γεύση και ιστορία

Τα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης με την πλούσια γεύση και ιστορία

Η Κρήτη φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, τη μεγάλη ιστορία, τις ομορφιές της αλλά την παραδοσιακή της κουζίνα.

Αμέτρητες τοπικές συνταγές, πρωτότυποι συνδυασμοί και αγνά προϊόντα είναι το μυστικό για ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι στο νησί της Κρήτης.

Τα κρητικά γλυκά είναι από τα πιο φημισμένα στην Ελλάδα και στηρίζονται στο τυρί και το μέλι.

Ας τα γνωρίσουμε:

Ξεροτήγανα

Τα πιο περιζήτητα και πιο συνηθισμένα γλυκά της Κρήτης, καθώς προσφέρονται σε πολλές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους, βαφτίσια, αλλά και σε πολλές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα. Κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε παραδοσιακό νοικοκυριό και αποτελούν μια ελαφριά και νόστιμη επιλογή. Είναι στην ουσία τραγανές λωρίδες ζύμης, περίτεχνα τυλιγμένες και περιχυμένες με μέλι και σιρόπι, που δημιουργούν ένα γλυκό, το οποίο χαρίζει ανεπανάληπτες στιγμές απόλαυσης.

Καλιτσούνια

Κρητικά καλ(ι)τσούνια ή λυχναράκια. Πρόκειται για μικρές φωλιές από αφράτη ζύμη, γεμιστές με παραδοσιακή μυζήθρα ανακατεμένη με κανέλα. Ο συνδυασμός της αλμυρής μυζήθρας με τη γλυκύτητα της κανέλας, αποτελούν μια γαστρονομική έκπληξη. Είναι ιδανικά τόσο για πρωινό όσο και για γλυκό.

Σφακιανές πίτες ή σφακιανόπιτες

Είναι οι πιο διάσημες πίτες του νησιού. Η συνταγή προέρχεται από τα σπίτια του χωριού των Σφακίων. Φημίζονται για τη δυσκολία παρασκευής τους, γι’ αυτό και αποτελούν εκλεκτό και δυσεύρετο έδεσμα. Το γλυκό αυτό συνδυάζει δύο από τα πιο περίφημα προϊόντα της κρητικής γης: Τη μυζήθρα και το μέλι. Λεπτή, τηγανισμένη ζύμη, γεμιστή με ξινομυζήθρα Χανίω που σερβίρεται με επικάλυψη μελιού.

Πατούδα

Από τα πιο δημοφιλή κρητικά γλυκά! Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζονται με καρπούς από τη νέα σοδειά. Μοιάζει αρκετά με το γνωστό μας σκαλτσούνι, είναι νηστίσιμο και έχει σχήμα μισοφέγγαρου. Καλά κρυμμένη μέσα στη μαλακή του ζύμη, βρίσκεται μία γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, η οποία έχει αρωματιστεί με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο και έχει μείνει για αρκετές ώρες βυθισμένη σε ένα μελένιο σιρόπι.
Η φίνα γεύση και εμφάνιση του γλυκού ολοκληρώνεται με άχνη ζάχαρη και μετά απλά λιώνει στο στόμα μας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση