Pastilla: Η πίτα από το Μαρόκο που συνδυάζει αλμυρό και γλυκό

Pastilla: Η πίτα από το Μαρόκο που συνδυάζει αλμυρό και γλυκό

Η Pastilla είναι μια γεμιστή πίτα σαν σφολιάτα από το Μαρόκο, γνωστή και ως b’stilla ή bastilla.

Η πλούσια, γλυκιά και αλμυρή πίτα είναι γεμάτη με ένα ασυνήθιστο μείγμα με κρέας περιστεριού ή κοτόπουλου, αυγά, αμύγδαλα και κανέλα.

Συνήθως προετοιμάζεται για ειδικές εκδηλώσεις όπως διακοπές, γάμους ή πάρτι. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για τη γλυκιά ζύμη, pastilla (που σημαίνει και χάπι).

Είναι μια σπεσιαλιτέ του Μαρόκου, της Αλγερίας, και της Τυνησίας, όπου η παραλλαγή της είναι γνωστή ως malsouka. Πιο πρόσφατα διαδόθηκε από μετανάστες στη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τον Ken Albala, η βασική ιδέα πιθανότατα μεταφέρθηκε στο Μαρόκο από μουσουλμάνους που έφυγαν από την Αλ-Άνδαλου τον 16ο αιώνα ή νωρίτερα, επειδή υπήρχε σημαντική κίνηση με το Μαρόκο από την κατάκτηση της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μουσουλμάνους τον έβδομο αιώνα.

Είναι ένα χρονοβόρο πιάτο, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα γευστικό, τραγανό γλυκό φύλο σφολιάτας warqa, που κρύβει αλμυρό κρέας και μπαχαρικά όπως σαφράν, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, με τηγανητά αμύγδαλα και μια δόση ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Αν και είναι αρκετά γλυκό εξωτερικά, αυτό είναι ένα κυρίως πιάτο και όχι επιδόρπιο, καθώς είναι ένα πιάτο κομπλέ, ένα πιάτο με τα πάντα – τις αντιθέσεις της αλμυρής και της γλυκύτητας που συνεργάζονται μαζί.

Για τους τολμηρούς, υπάρχει επίσης μια μοντέρνα και δημοφιλής pastilla θαλασσινών, γεμάτη με ψάρια, καλαμάρια, γαρίδες και ασιατικά noodles ρυζιού.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση